BiH
92

Ministarstvo obrazovanja KS istražuje zbog čega v.d. direktoru OŠ Hrasno nije dozvoljeno preuzimanje dužnosti

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Osnovnu školu "Hrasno" u Sarajevu proteklih nekoliko mjeseci potresa još jedan "skandal", jer je nakon isteka mandata direktoru Sejdi Mirviću onemogućeno obavljanje direktorske funkcije v.d. direktoru iz reda nastavnika, kojeg je u međuvremenu imenovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS).

Sejdi Mirviću mandat na poziciji direktora škole je istekao 6. marta 2016. godine. Pod izgovorom da je istekao mandat Školskom odboru škole nije imenovan novi direktor. U međuvremenu je na osnovu Pravilnika o izboru i imenovanju direktora osnovnih škola u KS ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS donio odluku o imenovanju v.d. direktora iz reda uposlenika škole.

Funkcija je povjerena nastavniku njemačkog jezika u Osnovnoj školi Hrasno, međutim njemu nisu omogućeni potrebni uslovi za rad.

Naime, bivši direktor Mirvić, kojem je istekao mandat ne želi odstupiti sa pozicije koju je obnašao. On i dalje koristi kancelariju predviđenu za direktora, a prema riječima uposlenika od sekretara škole je oduzeo i službene pečate, što je također krivično djelo.

"Nastavniku kojeg je ministar imenovao za v.d. direktora škole onemogućeno je preuzimanje dužnosti, kao i pristup sredstvima neophodnim za obavljanje poslova, zbog čega će ministar u narednom periodu ispitati odgovornost osoba zbog navedenog", istakli su za Klix.ba iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Istakli su da će se nakon okončanja procedure imenovanja novog Školskog odbora imenovati i novi direktor, odnosno bit će pokrenuta konkursna procedura za izbor direktora.

U međuvremenu su se roditelji obraćali nadležnom ministarstvu da hitno riješi novonastalu situaciju, jer učenici završnih razreda trebaju dobiti svjedočanstva o završetku osnovnog obrazovanja, a još uvijek je neizvjesno ko će potpisati službene dokumente.

Upitan je odlazak učenika i na ekskurziju i u školu prirode, jer trenutno niko nema mogućnost da potpiše takvu odluku, Mirvić jer mu je istekao mandat, a vd. direktora škole jer mu je onemogućen rad.

Na narednoj sjednici Vlade KS trebao bi da bude potvrđen novi Školski odbor, koji će omogućiti nesmetan rad škole, naravno uz reakciju ministarstva koje će istražiti svaku odgovornost za blokiranje rada škole.

Roditelji su u pismu ministru naglasili da je spomenuta škola posljednjih godina poznata po nekoliko afera, te se sve reflektovalo na kvalitet odgojno-obrazovnog procesa u školi.