BiH
0

Ministar prosvjete RS-a i dalje protiv bosanskog jezika

FENA
Dane Malešević (Foto: SRNA)
Dane Malešević (Foto: SRNA)
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i dalje je protiv uvođenja bosanskog jezika u škole u RS-u te tvrdi da ni u jednom zakonu ne piše da se treba izučavati nacionalna grupa predmeta.

Povodom najava roditelja iz Srebrenice da će tužiti resornog entitetskog ministra i direktore škola koji su u knjižice bošnjačke djece napisali predmet "jezik bošnjačkog naroda", Malešević je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da je u vezi s navodnim problemom naziva jezika postupio u skladu s Ustavom RS-a i odlukom Ustavnog suda BiH.

Malešević je kazao i da se nacionalna grupa predmeta ne izučava ni u školama u FBiH.

Resorni entitetski ministar i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture.

S obzirom na to da su neka prava umanjena, a neka uvećana, postignut je kompromis, istakli su Malešević i Gnjatić.

Najavili su da će biti praćena primjena ugovora, a nije isključena mogućnost da neke odredbe ugovora naknadno budu izmijenjene.

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture zadovoljni su većinom dogovorenih stavki u Posebnom kolektivnom ugovoru, a najveća primjedba, ističu, odnosi se na smanjenje naknada za prijevoz, noćni i rad praznikom i vikendom.