BiH
12

Gnjatić: Vlada RS umanjila primanja prosvjetnim radnicima

Piše: E. B.
Dragan Gnjatić (Foto: Klix.ba)
Dragan Gnjatić (Foto: Klix.ba)
U Domu sindikata RS-a u Banjoj Luci održan je izvšrni odbor sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, a ujedno to je bio i pregovarački tim zastupnika ovog sindikata koji su bili vezani za donošenje novoga kolektivnog ugovora za tu oblast.

Nakon sastanka novinarima se obradio predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

"Mi insistiramo da se dugovanja od prethodnog perioda u potpunosti izmire svim prosvjetnim i radnicima u institucijama kulture. Dugovanja se odnose na stavku iz prethodnog kolektivnog ugovora", naglasio je Gnjatić i dodao da se ta dugovanja tiču brojnih naknada na koje prosvjetni i kulturni radnici imaju zakonsko pravo.

On je rekao da kod drugih budžetskih korisnika ne postoje slična dugovanja i da to vodi na pomisao da se radi o diskriminaciji prosvjetara.

"Budžet se mora koncipirati da ova dugovanja budu izmirena, pogotovo što prosvjetni radnici u odnosu na ostale budžetske korisnike imaju manja prava koja su propisana novim zakonom o radu. Mi ćemo insistirati da se ta prava ujednače na općim stavkama koje se tiču prijevoza, otpremnine i slično", bio je jasan Gnjatić.

On je kazao da je Vlada RS novim Zakonom o radu prosvjetnim radnicima umanjila određena davanja umjesto da ih uveća i da su njihova strahovanja da će se to desiti bila opravdana.

"Mi imamo mnogo primjedbi na ovu odluku i te primjedbe smo iznijeli resornom ministarstvu u prethodnim pregovorima. Ministarstvo pozivamo da što prije potpišemo novi kolektivni ugovor o radu u kojem će radnička prava biti sačuvana i ujednačena", istakao je Gnjatić.

On je rekao da je zahtjev za potpisivanje novog kolektivnog ugovora sindikat podnio 20. januara ove godine, ali da još uvijek nije potpisan.

"Prosvjetni radnici će se u narednom periodu boriti za stečena prava ali i pokušati ostvariti i neka prava koja do sada nisu zadovoljena", kazao je Gnjatić i dodao da se ovdje ne radi samo o materijalnim davanjima, već i na uslove rada.

"Mnogi smatraju da prosvjetni radnici imaju veće privilegije nego drugi radnici, pogotovo vezane za godišnji odmor, ali sasvim je logično i nije bezveze propisano da prosvjetni radnici imaju odmor kad i njihovi đaci", rekao je Gnjatić i dodao da je posao prosvjetnih radnika iznimno težak te da se položaj ovih radnika treba poštivati.

"Prosvjetni radnici svoj posao rade pošteno i kvalitetno i zato moraju biti adekvatno plaćeni i dobiti priliku da napune baterije kako bi mogli kvalitetno obavljati ovaj odgovoran posao", naglasio je Gnjatić.