Susret u Briselu
89

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić na sastanku ministara Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

G. M.
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovao je 12. oktobra 2022. godine na sastanku ministara odbrane Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji se održava u Briselu, Kraljevina Belgija.

Tokom zasjedanja Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koju inače predvode Sjedinjene Američke Države, skupu se pridružio i ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov, te visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Tokom obraćanja skupu, ministar Podžić je izrazio svoje saučešće zbog patnje koju doživljava ukrajinski narod i saučešće njihovim žrtvama. Podržao je Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu, suverenitet i teritorijalni integritet.

Ukazujući na značaj ove grupe, ministar Podžić je naglasio da kontakt grupa "pokazuje odlučnost saveznika da zajednički brane ciljeve i vrijednosti demokratije i društava koja dijele iste vrijednosti".

U kontekstu trenutne političke situaciju u Bosni i Hercegovini i donošenja odluka konsenzusom, ministar Podžić je izrazio žaljenje što "Bosna i Hercegovina trenutno nije u poziciji da ponudi konkretnu pomoć" vezanu za odbranu, uključujući i donacije vojne opreme.

Prethodno ovom sastanku, ministar Podžić je na poziv Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država u ovoj godini već tri puta učestvovao na online konferencijama Kontakt grupe

za odbranu Ukrajine, na kojima se razgovaralo o aktuelnostima rata u Ukrajini, informacijama o donacijama za pomoć u odbrani Ukrajine te ostalim pitanjima o dešavanjima na tlu Evrope.