Ljubljana
0

Ministar Nović potpisuje sporazum o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović putuje danas u Sloveniju, gdje će potpisati sporazum o izmjeni sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije.

Riječ je o izmjenama člana 5. Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Republike Slovenije koji je potpisan 19. februara 2007. u Sarajevu.

Uočeni su određeni problemi u provođenju potpisanog Sporazuma, te je pokrenuta inicijativa za njegovu izmjenu u dijelu koji se odnosi na odredbe kojim se uređuju prava na novčana davanja po osnovu nezaposlenosti.

Izvršene izmjene Sporazuma u članu 5. bit će od velikog značaja posebno za građane Bosne i Hercegovine privremeno zaposlene u Republici Sloveniji, jer će doprinijeti da ostvaruju svoja prava stečena po osnovu rada, u skladu s međunarodnim principima i temeljnim načelima na kojima počivaju međunarodni ugovori o socijalnom osiguranju, kao što su načelo jednakosti između domaćih i stranih državljana u pogledu uvjeta za sticanje i korišćenje pojedinih prava.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, do kraja februara 2010. izdato je 38.761 radnih dozvola državljanima BiH u Republici Sloveniji.