Sarajevo
0

Ministar Jusić usred bijela dana otvorio Park svjetlosti

Piše: N. Jamaković
(Foto: N. Jamaković/Sarajevo-x.com)
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić "otvorio" je u srijedu Park svjetlosti sa LED rasvjetnim tijelima kod Druge gimnazije.

Park je osvijetljen LED rasvjetom različitih proizvođača, a ispod svakog rasvjetnog tijela su table s podacima i brojem rasvjetnog mjesta. Mišljenje i sugestije o njihovim karakteristikama, estetskim i drugim pokazateljima građani Kantona mogu ostavljati na broj telefona 033/713-100, koji se nalazi i na tabli postavljenoj u centru Parka.

Tako će se kroz razmatranje tehničkih karakteristika, ali i uvažavanje komentara građana stvoriti pretpostavke za odabir odgovarajućeg tipa svjetiljke za masovniju ugradnju na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Kantona.

Prednost dati domaćoj firmi

"Ministarstvo je stalno dobijalo mailove i ponude proizvođača LED rasvjetnih tijela, te smo odlučili dati im prostor da pokažu to što imaju. Naime, Kanton godišnje izdvaja sedam miliona KM za javnu rasvjetu, za struju pet miliona i za održavanje dva miliona KM. Procjenjuje se da bismo postavljanjem LED rasvjete uštedjeli više od 50 posto novca, kako na struji, tako i na održavanju", rekao je ministar Jusić.

Pet je firmi postavilo rasvjetna tijela u Parku svjetlosti, četiri strane i jedna domaća - goraždanska Bekto Precisa. Jusić ističe kako će nastojati da isposluje da posao na postavljanju rasvjete u Kantonu dobije upravo domaća firma. Upitan kakva je onda svrha projekta Park svjetlosti, odnosno jesu li strane firme uzalud postavljale svoja rasvjetna tijela, čak i ako građani glasaju za njih, Jusić je kazao:

"Mislim da bi i građani trebali imati tu svijest da podrže domaće. Ako bismo tako razmišljali i u drugim oblastima, imali bismo puno bolju situaciju".

Bekto treba investirati da bi Kanton uštedio

Novac za postavljanje LED rasvjete nije planiran u budžetu Kantona za ovu godinu, pa će Jusić, kako je naveo, u narednim danima posjetiti predstavnike firme Bekto Precisa u Goraždu i pokušati isposlovati da oni investiraju novac i postave dio LED rasvjetnih tijela, kako bi Kanton potom na osnovu ušteđenog novca mogao platiti taj posao, ali i nastaviti s projektom postavljanja svjetiljki sa LED tehnologijom.

Na kraju, nismo mogli a da ministru ne spomenemo kako je zanimljivo da je odabrao podne, a ne večernje sate, da otvori Park čiji je cilj predstavljanje LED rasvjete.

I dalje je aktuelan i otvoren poziv zainteresiranim proizvođačima čije bi svjetiljke bile naknadno postavljene u Parku svjetlosti.