Intervju za 'Kurir'
0

Milorad Dodik: 'Mesić je ustaša'

Sarajevo-x.com
Premijer RS u intervjuu beogradskom listu 'Kurir' izjavio je da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na početku rata zastupao ustaške parole i da su na toj ideologiji Srbi protjerani iz Hrvatske. Hrvatska je, a ne Republika Srpska, kazao je Dodik, nastala na etničkom čišćenju.
  • Mesić vodi antisrpsku politiku. On sada želi da zanemari etničko čišćenje Srba koje se dešavalo u Hrvatskoj, bacajući krivicu na druge. Tako i ovog puta, potpomognut savjetima svojih mentora iz Sarajeva Harisa Silajdžića i Željka Komšića i ostalih, ali za mene to nije ništa neuobičajeno. Svi znamo da je u Hrvatsku povratak Srba i sada nemoguć, da ih hapse čim se pojave na granici, što dokazuje da Hrvatska nastavlja sa etničkim čišćenjem. Čak i oni Srbi koji su preživeli rat sada razmišljaju kako da odu iz Hrvatske, pošto tamo nemaju zagarantovana građanska prava.

Na pitanje novinara - da li Mesić želi da ga zavadi s Tadićem optužbama da Srbija vodi sumnjivu politiku prema BiH, Dodik je odgovorio:

  • Teško je komentarisati i shvatiti čovjeka koji je ustaške parole na početku raspada SFRJ veoma žestoko zastupao. Ako hoćete da imate legitimitet da ucjenjujete demokratski kapacitet bilo koga, onda najprije vi morate biti nesumnjiv demokrata. Na Mesićevoj ideologiji Srbi su protjerani iz Hrvatske. On sada hoće da opere svoju svijest i savjest, a sa druge strane i da odbrani svoju politiku. Nismo Tadić i ja bili eksponenti politike koja se vodila 90-ih, niti smo mi s Miloševićem pravili tu glomaznu strukturu zločina koji se desio na prostoru na kome su stradali gotovo svi, a Srbi najviše.