BiH
19

Milićević: Ne znamo na čemu smo s MMF-om

Piše: Er. M.
Jelka Milićević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jelka Milićević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministrica finansija Federacije FBiH Jelka Milićević kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je Vlada FBiH tražila međunarodnu pomoć kada je u pitanju Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Tako su u BiH sve do 16. marta boravili konsultanti MMF-a koji su predložili izvršnoj vlasti u entitetu rješenja.

Prvi prijedlog je bio otplata vanjskog duga sa jedinstvenog računa, da se prihodi vraćaju ondje gdje su prikupljeni ili da se vrši solidarna raspodjela. Milićević je rekla kako je ovo posebno osjetljiva tema te da je tim povodom bio organizovan i sastanak sa svim kantonalnim ministrima finansija.

Ministrica Milićević je kazala i kako vlasti u FBiH još ne znaju "na čemu su“ s MMF-om te da će uskoro u posjetu BiH doći čelnici MMF-a s kojim će razjasniti nedoumice. Ona je kazala kako ni sada ne može odgovoriti na to šta je problem s dobijanjem kredita ističući kako su entitetski i državni ministar finansija uputili MMF-u pismo u kojem su tražili informaciju o uzroku problema u dobijanju kredita.

"Mi ne znamo šta je rezultat toga. Ja se iskreno nadam da će doći do saradnje s MMF-om. Ne želim ni misliti da neće doći do toga“, rekla je Milićević.

Ona je istakla kako će Vlada FBiH ako ne dođe do saradnje s MMF-om pristupiti unutrašnjem zaduživanju kao što je to uradila i u 2015. godini. Što se tiče duga Federacije BiH ona je kazala kako ukupno unutrašnje zaduženje FBiH iznosi milijardu i 262 miliona KM dok vanjski dug iznosi četiri milijarde i 922 miliona KM.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako je prosječna plaća u ovom entitetu 834 KM dok je prosječna plaća u upravi 1.100 KM. On je konstatovao kako plaće u FBiH nisu ravnopravne.

Što se tiče protesta radnika Unis-Toolsa koji su najavljeni za sutra ispred zgrade Vlade FBiH, Novalić je kazao kako oni nisu interes Vlade FBiH.

"Oni nisu prihvatili rješenje koje smo im ponudili, a to je pripajanje uspješnijoj firmi tako da oni više nisu predmet naših interesovanja“, rekao je Novalić.