Ministarstvo sigurnosti BiH
0

'Miletić opasno obmanjuje javnost'

FENA
Ministarstvo sigurnosti BiH negiralo je danas nedavne javne istupe direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića, u kojima je optužio ovo ministarstvo te resornog ministra Tarika Sadovića da nisu učinili ništa na donošenju zakona o borbi potiv terorizma.

U saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH navodi se da je Ministarstvo još u novembru prošle godine ispunilo obaveze iz Strategije za borbu protiv terorizma predlažući izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, u dijelu koji se odnosi na prevenciju i borbu protiv terorizma, te ih uputilo Ministarstvu pravde BiH kao ovlaštenom predlagaču zakona.

Izmjenama je predloženo uvođenje novih krivičnih djela kojima će biti inkriminirane sve vrste terorističkih aktivnosti, uključujući javno podsticanje na terorizam, regrutaciju i vrbovanje za terorističke aktivnosti, terorističku obuku, te niz drugih odredbi koje se odnose za krivično djelo terorizma.

Ti prijedlozi, dodaje se u saopćenju, dobili su bezrezervnu podršku Antiterorističkog komiteta Ujedinjenih nacija, eksperata Vijeća Evrope i Ureda visokog predstavnika. Oni su prethodno podržali aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH i bili saglasni u ocjeni da nije potrebno donositi novi zakon o terorizmu, već to krivično djelo ugraditi u postojeći Krivični zakon BiH.

Prijedlozima su obuhvaćene sve relevantne konvencije Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope te odredbe Okvirne odluke Vijeća Evropske unije o borbi protiv terorizma.

"Zato nas najblaže rečeno čudi to što direktor Federalne uprave policije ne poznaje spomenute činjenice, a ako zna pa ih javno iznosi, onda opasno obmanjuje javnost", zaključuje se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.