BiH
23

Bandiću titula Najeuropljanin regije: Stisak ruke Sarajlija značajniji mi je od nagrade

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
Predrag Praštalo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Evropski pokret iz BiH proglasio je Grad Zagreb za najtolerantniji grad – lokalnu zajednicu regije u 2014., a gradonačelnika Milana Bandića Njeuropljaninom regije 2014. Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo je danas, u povodu Dana Evrope, uručio nagrade zagrebačkom gradonačelniku.

"Zadovoljstvo mi je da smo u teškim vremenima uspjeli organizovati naše aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana Evrope i što smo mogli ugostiti prijatelja BiH, gradonačelnika Milana Bandića", istakao je Praštalo i zahvalio se građanima Sarajeva na čiju sugestiju su Bandić i Grad Zagreb dobili ova priznanja.

Praštalo je dodao da je Bandić zaslužio titulu jer je oslobođen svih vrsta predrasuda prema drugačijem, a Grad Zagreb je pod njegovim djelovanjem postao sinonim tolerancije i otvorenosti.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je naglasio da je Bandić Hercegovac, te da je i Bosna i Hercegovina, na neki način, zaslugom gradonačelnika Zagreba sve bliže Evropi.

"Zahvaljujući Martinu Ragužu i Milanu Bandiću, koji su najveći Evropljani, očekujem da će uskoro steći moć i da će i BiH primaknuti Evropi. Nadamo se da nas neće samo ove nepogode približavati Evropskoj uniji", rekao je Komšić i čestitao Bandiću.

Potpredsjednik Evropskog pokreta u BiH Dino Čolić je uručio nagradu Milanu Bandiću.

Bandić je u svom govoru istakao da mu je stisak ruke Sarajlija značajniji od bilo kakve nagrade, jer ljudi najbolje prepoznaju ono što bilo ko radi za ljude.

"Budimo bolji i odgovorniji i budimo više zajedno. Prst i nokat su BiH i Hrvatska, gdje god dirneš boli i nemojmo dirati ni jedno ni drugo. U jedno možete biti sigurni, Zagreb je spreman dijeliti evropske ideale sa BiH. Oba priznanja dijelim sa saradnicama i što je najvažnije sa sugrađanima Zagrepčanima koji su me po peti put izabrali za gradonačelnika, a da nije bilo timskog rada, ni ja ni grad Zagreb ne bi nikad dobili toliko nagrada i priznanja“, napomenuo je gradonačelnik Zagreba.

Istakao je da će u ponedjeljak iz Zagreba uputiti 40 kamiona u Slavoniju, BiH i Srbiju, kao pomoć žrtvama poplava koje su zadesile region.

"Voda kad teče, ne bira kuće Bošnjaka, Srba ili Hrvata, zato ćemo da pošaljemo pomoć sve do Obrenovca. Grad Zagreb stavlja na raspolaganje Arenu da ugledni estradni BiH i Hrvatske organiziraju humanitarni koncert za pomoć", rekao je.

Na kraju je rekao da osmijeh Sarajlija na licu koje je vidio tokom svojih šetnji ulicama grada govore o pravom putu politike Sarajeva i BiH.

"Nemojmo taj njihov osmijeh dovesti u pitanje", rekao je Bandić.