Unapređenje OS
8

Microsoft uručio softvere Međunarodnoj komisiji za nestale osobe

Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare povodom uručenja nove donacije Microsoft softvera, komercijalne vrijednosti 480.000,00 američkih dolara, Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP), koja uključuje sljedeće Microsoft proizvode: Windows, Office, Windows Server, Exchange Server, SQL Server, Visual Studio i Lync.

Donirani softver će ICMP-u omogućiti da unaprijedi svoje operativne sisteme i nastavi svoj vitalni rad na pružanju pomoći vladama da riješe sudbinu nestalih osoba, uključujući i DNK analizu kojom ICMP pomaže u identifikaciji posmrtnih ostataka desetina hiljada osoba stradalih u ratovima, uslijed kršenja ljudskih prava, u prirodnim katastrofama, i zbog drugih razloga.

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Kathryne Bomberger je ovom prlikom izjavila: "ICMP pruža pomoć vladama širom svijeta da se izbore sa problemom velikog broja nestalih osoba i za takav rad nam je potreban pouzdan partner iz polja informacionih tehnologija sa globalnim utjecajem. U tom smislu teško je imati boljeg partnera nego što je korporacija 'Microsoft'. Microsoftov softver omogućava ICMP-u da brzo i pouzdano komunicira sa saradnicima širom svijeta, a to je ključno za naš posao."

"Ova donacija je očit primjer kako softver i moderna tehnologija mogu pomoći u rješavanju pitanja bitnih za društvo, u ovom slučaju pitanju nestalih osoba i zaista se nadam da će naš softver omogućiti ICMP-u da još efikasnije i produktivnije obavlja svoj posao. Nadamo se da će naš proizvod Lync server posebno biti koristan ICMP-u jer nudi objedinjeno rješenje za audio i video konferencijske pozive, sastanke više korisnika, te trenutno dopisivanje i svakako će omogućiti kvalitetno svakodnevno komuniciranje i sa udaljenim uredima ICMP-a, te na taj način ostvariti značajne uštede", izjavila je Lejla Zukić- Krivdić, direktorica Microsoft BiH, te dodala da je donacija softvera ovaj put osim Lync-a obuhvatila i Windows, Office, Exchange server, Visual Studio i SQL server.

Microsoft, putem svoje globalne inicijative "Neograničeni potencijal" već godinama pomaže neprofitne organizacije u BiH, a donacije ICMP-u pomažu u otkrivanju istine o sudbini osoba nestalih usljed ratnih sukoba, zloupotrebe ljudskih prava ili prirodnih katastrofa, a to je svakako globalno pitanje. ICMP je jedina organizacija na svijetu koja se sistemski bavi ovim kompleksnim problemom i upravo zbog ovih razloga, vrlo je važno da Microsoft, kao društveno odgovorna kompanija, barem u nekoj mjeri, pomogne u rješavanju ovog izuzetno važnog pitanja.

ICMP je bio ili je još uvijek uključen u rješavanje sudbina osoba nestalih u ratovima, usljed kršenja ljudskih prava i u prirodnim katastrofama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Iraku, Kuvajtu, Libiji, Kolumbiji, Čileu, Filipinima, Tajlandu, Maldivima, Norveškoj, Južnoj Africi, Sjedinjenim Američkim Državama i Kipru. ICMP je pomogao u naučnoj identifikaciji 17.000 nestalih osoba na Zapadnom Balkanu, od toga 14.100 u Bosni i Hercegovini. ICMP ima kancelarije na Zapadnom Balkanu, u Iraku i Libiji.