BiH
8

Mešković i Alagić tuže državu i entitete zbog neprocesuiranja ratnih zločina

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković i advokat Damir Alagić podnijet će Sudu Bosne i Hercegovine privatne tužbe protiv države Bosne i Hercegovine, entiteta Republika Srpska, Federacija BiH i Distrikta Brčko BiH zbog neprocesuiranja ratnih zločina u BiH i zastare u presudama za naknadu materijalne štete.

Mešković je danas na konferenciji za medije pojasnio da su se na to odlučili ponukani primjerom hrvatskih građana Alojza Crndića i Katarine Bešlić koji su u Sudu u Strazburu 6. septembra 2016. godine dobili presudu protiv Republike Hrvatske. Predmet se odnosio na ubistvo njihovih roditelja tokom domovinskog rata u Hrvatskoj.

"Ohrabreni presudom Evropskog suda u korist aplikanata građana Republike Hrvatske, koji su zbog gubitka člana porodice tužili državu za naplatu nematerijalne štete, mi ćemo tužiti BiH i entitete", istakao je Mešković.

Proces je, kaže, trajao dugo a Hrvatska je naložila aplikantima da plate troškove suda, odnosno pravobranioca, u iznosu većem od 6.000 KM. Aplikanti su se žalili Sudu u Strazburu, a nakon razmatranja aplikacije taj sud je donio presudu da Hrvatska ne može biti toliko rigorozna kada su u pitanju tužbeni zahtjevi žrtava, te je aplikantima dosuđena pravična naknada više od 11.000 eura.

Advokat Alagić podsjetio je da po ranijem bh. zakonodavstvu nije bilo zastare za podnošenje tužbi za naknadu štete za vrijeme provedeno u logorima na teritoriji BiH, a to je potvrdio i Ustavni sud BiH svojom presudom.

"To se promijenilo prije dvije godine, te zakon nalaže da je onaj koji izgubi dužan platiti svoje troškove i troškove koje je imala protivna strana", kazao je Alagić.