BiH
140

Mektić: Nisam nacionalista, volim sve narode u BiH, ali mi nije jasno spinovanje da sam ja Hrvat

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je organizovao vanrednu konferenciju za medije zbog, kako je kazao učestalih medijskih dezinformacija koje se plasiraju aludirajući na medijske izvještaje RTRS-a o njemu.

Ministar Mektić je govorio o detaljima medijskih napada na njega od spomenute televizije, što je, kako je kazao nikako ne može da razumije.

"RTRS je najveći medijski trovač u BiH šireći netoleranciju, nacionalizam, sa nekim detaljima koje su fašisoidnog karaktera", kazao je Mektić na početku konferencije.

On je kazao da su napadi na njega usmjereni kako bi se diskreditovao, ali na potpuno neobjašnjiv način.

"Nisam nacionalista, volim sve ljude i narode u BiH, ali nije mi jasno spinovanje RTRS-a da sam ja Hrvat. Pa na kraju šta znači to i da jesam Hrvat, je li to pogrdno. Da li se ljudi mjere po tome kojoj nacionalnosti pripadaju ili koliko vrijede kao ljudi", naglasio je Mektić.

Mektić je zatim nabrojao detalje medijskih napada na njega, počevši od prozivanja za "spornu diplomu", kazavši da ko god misli da njegova diploma nije validna da može da ga prijavi nadležnim institucijama.

"Ja sam sa ovom diplomom 15 godina radio u Banjoj Luci. Pa zašto niko nikada nije pokrenuo to pitanje, a asada prozivaju SIPA-u da istraži validnost moje diplome. Ističu kako na mojoj diplomi ne piše ime roditelja i mjesto rođenja, jer bi tu bilo vidljivo da navodno nisam Srbin. Pa ako to nije fašističko prozivanje, ne znam šta je", izjavio je Mektić.

Istakao je da medijske napade na njega predvodi samoprozvani ekspert za sigurnost Dževad Galijašević u saradnji s RTRS-om.

"Ako jedan javni servis nema pametnijih stvari koje će raditi osim da izmišlja kako ja nisam Srbin, oni su onda promašena priča. Šta je granica, hoće li dokazivati da moja djeca nisu moja, ne znam šta slijedi. Je li treba da mi majka doživi srčani udar kad svaku noć gleda na televiziji kako spinuju da sam ja usvojeno dijete neke hrvatske porodice", poručio je Mektić.

Rekao je da će sve prijaviti Regulatornoj agenciji za komunikacije i tražiti da ispita medijsko izvještavanje o njemu.

"Sve to kuha se u kabinetu Milorada Dodika. Ovim putem ga pozivam da zaustavi ovo, jer ide previše daleko", zaključio je Mektić.