BiH
7

Mektić: Nisam u sukobu sa glavnim tužiocem BiH, Salihović neka radi svoj posao

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba kako ostaje pri ranijim tvrdnjama i optužbama iznesenim na račun državnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Mektić je rekao da je medijski pogrešno prezentovano da je u sukobu s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH.

"Ja ni sa kim nisam u sukobu. Nije moj posao da ulazim u sukobe sa tužiocem. Ja kada govorim onda pričam o onome što je interes BiH, a to je borba protiv korupcije. Ja ću o tome nastaviti govoriti", kazao je Mektić.

Ističe da lično nema problem da se i o njemu govori na osnovu dužnosti koju obnaša u skladu sa zakonskim ovlastima.

"Neka govore da li ja dobro radim ili ne radim svoj posao. Šta bih ja trebao ako me neko prozove da ne radim dobro svoj posao? Da ulazim u sukob? Kakav sukob? Nije mi jasno zašto se uopće to predstavlja kao sukob", rekao je Mektić.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović najavio je da će pokrenuti postupak po tužbi za klevetu protiv ministra sigurnosti BiH, a od ranije je poznato da je Salihović najavio i istragu o Mektićevoj fakultetskoj diplomi.

Mektić odgovara da "on to najavljuje već 10 ili 15 puta" te da mu nije jasno što uopće najavljuje takve stvari.

"Nije na njemu da najavljuje već da radi svoj posao. Kad ga pitate za neku istragu u Tužilaštvu BiH on vam odgovori da se ne petljate u rad Tužilaštva BiH i da je istraga u toku. Pa zašto on najavljuje istragu? On uopće nije obavezan da najavljuje istrage koje bi trebale biti neka vrsta tajnog posla. Molim vas, ljudi kreću u sakrivanje i uništavanje dokaza, počinju vršiti pritisak na svjedoke kada već imaju najavljenu istragu. Još jednom ponavljam, on ne treba ništa najavljivati, već raditi svoj posao", kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako podržava sve Salihovićeve aktivnosti bez obzira na to o kojoj istrazi se radi, ali da ostaje pri ranijim tvrdnjama koje je iznio na račun državnog tužioca u vezi sa curenjem informacija iz predmeta.

"Hajde da se vratimo unazad tri godine ili pet godina pa da vidimo koji smo mi to korupcioni predmet riješili? Ovdje se ništa ne rješava. Pa mi kao da smo Finska kada je riječ o korupciji. Korupcija cvjeta u svim sferama, a kod nas u institucijama koje se bave istraživanjem nema ništa. Naravno da ću biti protiv toga", rekao je Mektić.

Podsjetio je da je njegova dužnost kao ministra sigurnosti BiH da pomogne sigurnosnim agencijama u zemlji pa i Tužilaštvu BiH.

"Neka kažu šta je problem. Ako je u meni problem neka me slobodno prozovu i kažu šta treba da uradim. Neka to kažu kako god hoće, ali samo da već jednom krenemo nešto raditi", kazao je Mektić.

Kako kaže, ministri, ali i nosioci pravosudnih institucija postavljeni su na funkcije kako bi radili u interesu građana BiH, a ne političkih stranaka.

"Nema potrebe da državni tužilac ili šef bilo koje policijske agencije sjedi s nekim od političara i nešto dogovara, pregovara i izvještava ga", rekao je Mektić.

S obzirom na to da je kazao kako ima saznanja da je Salihović umiješan u curenje informacija iz predmeta o kupovini vile Milorada Dodika u Beogradu te predmeta poput Bobar i Pavlović banke, Mektića smo pitali da li ima namjeru organima države predati dokaze.

"Salihović najavljuje istrage, a ja neću ništa da najavljujem. Ja ću od institucija ove države tražiti samo da se uradi ono što je u skladu sa zakonima", zaključio je Mektić.