BiH
10

Mektić: Ne podržavam stavove Vlade RS-a koji se protive bh. tijelu za borbu protiv terorizma

Piše: Er. M.
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH naći će se Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH čemu se žestoko protive strukture vlasti iz manjeg bh. entiteta. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba kako kritike iz RS-a nisu utemeljena.

Mektić je kazao kako je Vijeće ministara BiH skinulo ovu tačku sa dnevnog reda prošle sjednice te zadužilo ostala ministarstva da pripreme primjedbe i sugestije ako ih imaju.

"Sutra ćemo vidjeti da li će biti kakvih primjedbi i sugestija tako da ću konkretnije komentare moći davati tek nakon sjednice", rekao je Mektić.

On je dodao da je uspostavljanje Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH važan čin za sigurnost svih građana naše zemlje.

"Važno je da napravimo i stvorimo mehanizam koordinacije kako bi sve agencije mogle učestvovati u rješavanju tog problema koji se zove terorizam i terorističke prijetnje na način što će se na efikasan način razmjenjivati sve informacije iz te oblasti i što ćemo imati priliku zajednički raditi na suzbijanju tih pojava", rekao je Mektić.

S odlukom o osnivanju Koordinacionog tijela nije se složila Vlada RS-a koja je ocijenila da pokušaj uspostavljanja takvog tijela posredstvom odluke Vijeća ministara BiH predstavlja pravni i politički presedan.

Vlada RS-a zahtijeva od ministara u Vijeću ministara iz RS-a da ne podrže pomenute odluke, da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu, te da se uzdrže od aktivnosti koje bi, kako se navodi u saopćenju, vodile ka reorganizaciji sistema sigurnosti u BiH i entitetima suprotno Ustavu i zakonima BiH, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Distrikta Brčko BiH.

Mektić ovakve stavove vlasti iz manjeg bh. entiteta smatra neutemeljenim s obzirom na to da Vlada RS-a cijelu situaciju posmatra kao stvaranje nove institucije na nivou BiH.

"Ne podržavam te stavove jer se jednostavno ne radi o nikakvoj promjeni nadležnosti. Ovdje je riječ o uspostavljanju mehanizma kvalitetne saradnje i uopće se ne radi o uspostavi bilo kakve institucije", zaključio je Mektić.

Podsjećamo, nakon nedavno održanog sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako je i ova grupa podvukla važnost formiranja koordinacionog Vijeća za borbu protiv terorizma i Vijeća za sigurnost BiH.

"To tijelo neće preuzeti bilo čije nadležnosti. Razlozi zbog kojih se neki protive stvarno nisu utemeljeni niti u nadležnosti tog tijela koje će vrlo brzo bit formirano. Govorim o tijelu čiji će članovi biti predstavnici policijskih i obavještajnih agencija i koji će imati priliku na redovnim sastancima razmijeniti informacije kako bi se moglo preventivno djelovati na teritoriji BiH", zaključio je Zvizdić.