BiH
6

Mektić: BiH će do kraja godine ispuniti sve preporuke i spriječiti da se nađe na crnoj listi banaka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina nije na crnoj listi Evropske unije i do kraja godine ispunit će preostale preporuke Stručne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), koje se odnose na usvajanje novog krivičnog zakona RS-a, te uspostaviti registar NVO-a, da bi se spriječilo pranje novca i finansiranje terorizma, istakli su danas ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon razgovora u Banjoj Luci.

Ministar Mektić uvjerava da je BiH vrlo blizu ispunjavanja prepruka FATF-a te da bi bila šteta da se taj posao ne okonča do kraja ove godine i time ugroze građani, institucije i kompanije.

U RS-u je već utvrđen novi krivični zakon koji uvažava sve preporuke iz Akcionog plana za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

I ministar Kasipović je naveo da nije tačna nedavna informacija Udruženja banaka BiH, u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina na crnoj listi Evropske unije.

Naglasio je da će RS ispuniti svoj dio obaveza da bi se otklonila opasnost da se BiH nađe na crnoj listi.

"Obaveza je da se u okviru krivičnog zakonodavstva RS-a na precizan način reguliraju pitanja terorizma i druga koja mogu dovesti do finansiranja terorističkih aktivnosti", pojasno je Kasipović ističući da je završena radna verzija novog krivičnog zakona RS-a i u narednih 15 dana taj zakon utvrdit će Vlada RS-a i uputiti u parlamentarnu proceduru.

Kasipović i Mektić su razgovarali i o uspostavi državnog registra NVO-a, udruženja i fondacija radi izbjegavanja dvostrukih ili trostrukih registracija.

"Moramo imati jasan i transparentan uvid u taj sektor i razgovarali smo kako da ispunimo taj uslov na način da se ne ulazi u nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH", dodao je Mektić.

Dodao je i da Federacija BiH treba da usvoji zakon o vrijednosnim papirima.

Vijeće ministara BiH demantiralo je nedavno informaciju Udruženja banaka u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina na crnoj listi Evropske unije, navodeći da se BiH nalazi na sivoj listi što, kako navode, predstavlja značajnu razliku.

FATF predstavlja najistaknutije međunarodno tijelo za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, jer je zaduženo da prati sve pojave u vezi s pranjem novca (uključujući zakonodavstvo, finansijske i druge mjere koje se poduzimaju u tom cilju), a posebno nove i savremene načine pranja novca.

Osim toga, FATF sačinjava izvještaje i daje preporuke.