BiH
0

Mejdahl: BiH mora ispuniti evropske standarde

NINA
Christian Mejdahl
Christian Mejdahl
Na početku trodnevne službene posjete BiH delegacija Kraljevine Danske na čelu s predsjednikom danskog parlamenta Christianom Mejdahlom susrela se danas s predstavnicima kolegija obaju domova Parlamenta BiH.

Teme ovog radnog sastanka bile su odnosi između dviju zemalja i dvaju parlamenata, ali i iznalaženje mogućnosti za bolju ekonomsku saradnju.

Christian Mejdahl ukazao je na to da im je poznata želja BiH da postane dio EU-a i NATO-a u čemu nas oni podržavaju, ali da dobar dio posla moramo sami uraditi.

"Postoje evropski standardi koje morate ispuniti. Za nas su važni sudski obračuni u Haagu i tu ćemo vam dati i moralnu i taktičku podršku. Također je važno da imate stabilnu vladu i da nema korupcije kako bi mogli pojačati trgovinu između ovih dviju država", istaknuo je Mejdahl.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH, istaknuo je da je glavna prepreka za bolju ekonomsku saradnju ambijent koji mora biti uspostavljen kako bi danski investitori BiH osjećali kao sigurnu zemlju za ulaganje svog kapitala. Bh. delegacija je potaknula i potrebu zaključivanja određenih sporazuma, među kojima je najvažniji onaj koji se odnosi na izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Prema riječima Velimira Jukića, predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, goste iz Danske najviše je zanimao napredak koji je u BiH postignut na planu reformi.

"Mi smo taj napredak ocijenili značajnim i istaknuli smo da je stepen reformi dostigao tačku kada možemo očekivati prijem u Partnerstvo za mir, što bi nam bio novi poticaj za brže provođenje reformi", kazao je Jukić.