BiH
0

Mejakić i ostali: Transkripti na zahtjev odbrana

BIRN/Sarajevo-x.com
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine u logorima Omarska i Keraterm, Odbrane su zatražile od Sudskog vijeća da im budu dostavljeni transkripti sa dosad održanih ročišta.

Zahtjev je u ime sve četiri Odbrane podnio Duško Panić, koji je rekao da traže da im se dostave transkripti svih suđenja od februara 2007. godine.

“Mi možemo provjeriti kakve su tehničke mogućnosti i da li je moguće to obaviti, ali Odbrana dobija samo audiozapise sa suđenja”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića za ubistva, silovanja, mučenja i premlaćivanja Bošnjaka i Hrvata tokom 1992. godine u logorima Omarska i Keraterm.

Šestog dana izvođenja materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH je Sudskom vijeću predočilo iskaze i transkripte osam svjedoka koji su prethodno korišteni pred Tribunalom u Haagu u procesima protiv optuženih za zločine počinjene na području općine Prijedor, te fotografije logora Omarska sa indeksom oznaka i ugovor o zakupu vikendice, zemljišta i vozila svjedokinje Tužilaštva Zlate Cikote.

Tužilaštvo je kao dokaze predložilo i iskaze triju zaštićenih haških svjedoka, što je učinjeno bez prisustva javnosti.

Tužilaštvo BiH je do sada uvelo 199 materijalnih dokaza te saslušalo preko 40 svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. novembar 2007. godine, kada bi Tužilaštvo BiH trebalo završiti dokazni postupak.