Bori se za bolji status svog naroda
0

Mehmed Mujić, prvi Rom s titulom magistra

Piše: D. Brkić
Mehmed Mujić
Mehmed Mujić
Tridesetčetverogodišnji Mehmed Mujić, prvi je Rom s titulom magistra nauka na području BiH. Magistarski rad o temi "Razlike dimenzionalnosti uzrasta šest i sedam godina romske i neromske nacionalnosti", uspješno je odbranio na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli, gdje je u oktobru 2006. godine okončao i dodiplomski studij.

Njegov mentor bio je dr.sc. Branimir Nikić, a rad je odbranio pred komisijom kojom je predsjedavala dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović, aktuelna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK.

"Titula magistra me neće promijeniti, jer ću i dalje pomagati romskoj zajednici u BiH. Ovo je naša zemlja i zbog toga ću se boriti za bolji status svog naroda, ali i svih građana BiH", kazao je mr. Mehmed Mujić.

Kaže kako posebnu zahvalnost duguje Federalnom ministarstvu obrazovanja, organizaciji World Vision, te Fakultetu za tjelesni odgoj i sport. U svojim istraživanjima konstatirao je kako romska djeca imaju izraženije motoričke sposobnosti, a neromska djeca morfološke karakteristike.

Inače, Mehmed Mujić je vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla, član je Vijeća nacionalnih manjina u F BiH, te predsjednik Udruženja "Evropski put Roma".