BiH
12

Mehanizam koordinacije u praksi: BiH nije potpisala saradnju s EUROPOL-om jer čeka mišljenje kantona

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Iako je BiH prije nekoliko dana trebala potpisati sporazum s Evropskim policijskim uredom (EUROPOL), to se još nije dogodilo, jer Predsjedništvo BiH, u skladu s mehanizmom koordinacije čeka mišljenje kantona. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kantonima je dao rok od pet dana da se izjasne, a zatim ponovo sporazum šalje na odobravanje Predsjedništvu BiH.

Iako je sporazum o operativnoj podršci i saradnji BiH s EUROPOL-om postigla prošle godine, taj sporazum još nikad nije definitivno potpisan. Nakon što ga je prihvatilo Vijeće ministara BiH, sporazum je poslat Predsjedništvu BiH na odobravanje.

U međuvremenu je usvojen i mehanizam koordinacije, što je odgodilo potpisivanje, jer je Predsjedništvo BiH u skladu s mehanizmom koordinacije zatražilo mišljenje svih deset kantona po tom pitanju.

"Ja sam naredio da se pošalje akt kantonima i dao im rok pet dana da se izjasne o ovom sporazumu. Taj rok je već prošao i ja ću u što skorijem vremenskom periodu taj sporazum proslijediti Predsjedništvu na odobravanje, i neću čekati da to neko blokira. Očekujem da bismo to trebali završiti veoma brzo", istakao je u razgovoru za Klix.ba Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Potpisivanje tog sporazuma znači da BiH postaje dio evropske policije, što podrazumijeva operativnu i tehničku saradnju s centralom EUROPOL-a. BiH može biti dio istražnih timova EUROPOL-a kada je riječ o borbi protiv terorizma.

Mi ćemo razmjenjivati podatke, BiH će slati svoje oficire na obuku, zbog čega je potpisivanje ovog sporazuma u sigurnosnom segmentu historijska za BiH", zaključio je Mektić.