Pomoć i GSS-a iz Gornjeg Vakufa
0

Medvjedi Laka i Gvido neće biti eutanazirani

Piše: J. Hadžiahmetović
Kako nam je potvrđeno iz Udruženja za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja Ekotim, Federalno ministarstvo turizma i okoliša poduzet će sve potrebne mjere kako bi bila zaustavljena eutanazija dvaju medvjeda iz Bistrice kod Gornjeg Vakufa.
U općini Gornji Vakuf/Uskoplje proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog snijega koji je u proteklim danima otežao saobraćajnu komunikaciju između sela i grada. Članovi Gorske službe iz Gornjeg Vakufa su imali pune ruke posla. Između ostalih, donijeli su hranu i medvjedima Laki i Gvidi koji se nalaze u Bistrici, tri kilometra udaljenom selu.

"Donijeli su vreću kukuruza, hljeba i pšenice za medvjede i druge životinje. Još uvijek nije očišćeno, ali očekujem da će danas bager proći ovuda", kaže Ljutić.

Naš sagovornik nam je potvrdio kako je u stalnom kontaktu sa mnogim nevladinim organizacijama za zaštitu životinja.

"Oni su pokrenuli žalbene postupke protiv presude prema kojoj bi medvjediti trebali biti ubijeni", pojašnjava Emin.

Predsjednik Udruženja za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja Ekotim Rijad Tikveša potvrdio je za naš portal kako su im nadležni iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma javili da su poduzeli aktivnosti na zaustavljanju procesa eutanazije i iznalaženju adekvatnog rješenja za medvjede.

"Ovim putem im se zahvaljujemo za brz odgovor na naš zahtijev i poduzete aktivnosti. Pored odgovora iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BIH, moramo naglasiti da smo primili veliki broj dopisa i mailova, različitih ljudi, organizacija i institucija, kojima se nude prijedlozi i moguća rješenja, kao i podrška rješavanju problema medvjeda. Zahvaljujemo se svima na podršci, kao i medijima na izvještavanju o ovoj situaciji", kazao je Tikveša.

Nekoliko nevladnih organizacije iz BiH će pokrenuti inicijativu da se medvjedima sagradi novo stanište u blizini sadašnjeg gdje bi bili smješteni.

"Najbolje bi bilo da medvjedi ostanu ovdje. Ima jedna njiva ispod, koju ćemo, nadam se, kupiti i na njoj sagraditi nove objekte za medvjede, ali i za pse lutalice", kaže Emin Ljutić.