Za perspektivnu budućnost
25

Međunarodni dan mira obilježen radionicama za mlade u Zemaljskom muzeju

A. B.
Međunarodni dan mira obilježen je jučer u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu u sklopu kojeg su održane radionice za mlade, koji su učili o važnosti umjetnosti za promociju i zagovaranje demokratskih vrijednosti i ljudskih prava, u cilju njihovog osnaživanja i društvene integracije.

Inače Međunarodni dan mira ima za cilj omogućiti svim pojedincima, organizacijama i zemljama da svojim djelima zajednički šire poruku mira i tako podsjećaju na potrebu jačanja poruka i ideja mira među svim narodima.

Danas, kada se svijet bori protiv nepredvidivog neprijatelja, koronavirusa, fokus "Međunarodnog dana mira" je bio na poruci "Oblikujemo mir zajedno".

Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) je organizovao radionice u Zemaljskom muzeju u okviru projekta "Umjetnost demokratije" koji se realizuje u sklopu Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost (DFF).

Cilj DFF programa je stvoriti više prostora za konstruktivan dijalog, promovišući tako suživot, povjerenje i istinsko poštovanje različitosti.

"Ono što je važno povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana mira, jeste da je ovo ujedno i 75. obljetnica UN-a, osnovanog upravo zbog potrebe održavanja mira. Dok se svjetski lideri danas virtuelno okupljaju na 75. sjednici Ujedinjenih naroda, mi u BiH danas okupljamo mlade, kako bismo čuli njihove glasove, prioritete i zajedničke akcije, kao i njihova nadanja i očekivanja za bolju budućnost", izjavila je jučer Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH.

Uz predavanja Damira Imamovića, interpretatora tradicionalne bh. muzike, te Marka Fehera, mladog i svjetski poznatog bh. modnog dizajnera, tridesetak mladih iz Sarajeva, Goražda, Foče i Banje Luke su, u sklopu radionica, imali priliku čuti iskustva predavača o zagovaranju osnovnih ljudskih prava u različitim segmentima društva, te kreiranju društvenih promjena.

Radionice su ovom prilikom u mladima probudile interes za demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisale kritičko razmišljanje o osjetljivim pitanjima u društvu, te potakle razvoj komunikacijskih i istraživačkih vještina, kako bi oni postali aktivni građani u svojoj zajednici i društvu.

Održane radionice su dokaz da mladi posjeduju izrazite kapacitete za konstruktivno djelovanje u društvu, koji vode ka nužno potrebnim društvenim promjenama, kako lokalno, tako i regionalno.

Kroz aktivnosti DFF programa i 19 projekata koji se u BiH, Crnoj Gori i Srbiji implementiraju u sklopu njega, mladima se daje prilika da izraze svoje potrebe, zabrinutosti, te da ih se na taj potakne da samostalno djeluju i grade svoj identitet, kako bi sutra oni bili ti koji će svoje vještine i ono naučeno prenositi sljedećim generacijama, a sve s ciljem jačanja društvene kohezije, na državnom i regionalnom nivou.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između BiH, Crne Gore i Republike Srbije“, provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Kroz aktivnosti programa, mladi se edukuju i potiču na djelovanje, kako bi postali nosioci aktivnosti usmjerenih ka razvoju i dobrobiti društva na lokalnoj i regionalnoj razini, te se tako integrirali u sve društvene sfere.

Više detalja o projektu možete pronaći na službenoj Facebook, Instagram i YouTube stranici.