Mišljenje političara i analitičara
0

Međunarodna zajednica mora pokazati zube Dodiku i Čoviću

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Nakon još jednog propalog sastanka bh. političkih lidera o kompatibilnosti Ustava BiH sa EU i o formiranju Vijeća ministara BiH te radikalnih izjava Milorada Dodika i Dragana Čovića, zatražili smo komentar političke opozicije, političara i analitičara. Svi smatraju da u ovom slučaju najveću zabrinutost treba pokazati Međunarodna zajednica koja mora reagovati na izjave o disoluciji BiH.

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka iz Banje Luke smatra kako su dešavanja u vezi sa formiranjem Vijeća ministara samo jedan igrokaz.

"Ovo je čista estrada i ništa drugo. Taj događaj, kako se udomaćilo u BiH, samo je jedan u nizu igrokaza za koji pokrivaju katastrofu od javnih finansija, standarda i tako nekih stvari od koji se, gle čuda, živi. Ne znam zašto bih potcjenjivala i svoju i tuđu inteligenciju komentarišući čisto zamajavanje naroda nekih egomanijaka. Možda im treba dati da konačno iščitaju vlastite partijske i izborne programe", kaže Svetlana Cenić.

Bez komentara

Nijaz Duraković bio je jasan u svom mišljenju o formiranju Vijeća ministara.

"Oni ne zaslužuju komentar", kazao je Duraković.

Za SBiH i Beriza Belkića ovo je očekivan rasplet događaja jer su akteri mini samita već u startu najavili da neće razgovarati o formiranju Vijeća ministara.

"Zbog toga nismo očekivali ništa spektakularno od ovog sastanka. Naravno da je jedan broj građana sasvim ispravno smatrao da će razgovarati o formiranju VM jer je rijedak slučaj da se poslanici, predstavnici EU i čelni ljudi stranaka sastanu na jednom mjestu. Mislim da je Milorad Dodik najavio da se neće razgovrati o formiranju VM tako da nisam previše iznenađen razvojem događaja", kazao je Beriz Belkić.

I za Narodnu stranku Radom za boljitak, krah pregovora i retorika pojedinih političara je očekivana.

"Smatramo da su pregovori sa HDZ-om gubljenje vremena, jer njima nije cilj da dođe do formiranja Vijeća ministara. Nihov cilj je produbljivanje krize u FBiH. A odgovornost snose i stranke iz Republike Srpske. One ne žele sa strankama Platforme iz FBiH formirati novo Vijeće ministara", kazao je Jerko Ivanković Lijanović.

Ni u Savezu za bolju budućnost BiH, lideru opozicije u našoj zemlji, događaji iz italijanskog gradića Cadenabbija nisu neobični.

"Nismo ni očekivali formiranje Vijeća ministara, ali zabrinjaiva retorika koja se mogla čuti na sastanku. Ona je neprihvatljiva. Neformiranje vlasti je jasna poruka koja nam ne daje nadu da će se desiti napredak. Što je najgore, narod ne vidi napredak prema EU i NATO-u. Daljnje produbljivanje ekonomske krize, nezaposlenost i siromaštvo je ono što možemo očekivati od ovakvih struktura vlasti", kazao je Mirsad Đugum iz SBBBiH.

Zar je važno ko je kriv

Miro Lazović, predsjedavajući Skupštine Republike Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije na BiH i potpredsjednik SDU BiH kaže kako je ovo nastavak političke agonije u kojoj se našla naša zemlja.

"Bilo je iluzorno očekivati da će njihov susret dovesti do nekih rezultata. Sujete pojedinaca i političke ambicije su toliko narasle da ta šestorka ne može naći kompromis koji bi stabilizirao BiH. Direktni rezultati izbora su usložnjavanje, etničke tenzije i, umjesto integrativnih procesa, suočavamo se s disolucijom. U tom kontekstu ne možemo govoriti ko je više, a ko manje kriv. Kriva je šestorka koju ne vodi interes građana već su okrenuti pohlepama, ličnim i unutarstranačkim iteresima", kaže Lazović.

Za Lazovića, retorika Milorada Dodika je poznata javnosti ali, kako kaže, on jedini u ovoj državi zna šta hoće.

"Dodik postepeno podiže svoje zahtjeve, od negiranja države i državnosti BiH do zahtjeva za mirnu disoluciju. To je problem koji je i za međunarodnu zajednicu signal da mora reagirati jer je to direktno urušavanje Dejtonskog sporazuma", kazao je Lazović.

Za Zvonka Jurišića, predsjednika HSP-a BiH Đapić - dr. Jurišić, Milorad Dodik i, kako je rekao, njegov asistent Dragan Čović su dva političara koji žele razvaliti Bosnu i Hercegovinu.

"I Dodik i Čović su samo figure na na šahovkoj ploči koja ima dosta polja. Njih dvojica su dva kotačića koji čine sve na stvaranju pretpostavki za realiziranje stoljetnog sna stvaranja velike Srbije pod okriljem Jugoslavije na prostorima BiH", smatra Jurišić te dodaje kako on i njegova stranka ne podržavaju takvu politiku.

"Međunarodna zajednica se treba zabrinuti zbog ovog problema. Domoljubi BiH, zemlje ravnopravnih naroda i građana će se oduprijeti ovoj razgradnji", dodao je Jurišić.