BiH
19

Među kockarskim ovisnicima i osnovci i ljudi u sedamdesetim godinama

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Predavanje na temu "Kako se odreći igara na sreću i kocke" upriličeno je danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Predavač prof. dr. Boris Kozjak kazao je kako je na neki način riječ o vrlo egzotičnoj temi, na rubu znanstvenog i društvenog interesa, dodavši kako kockanje nema samo štetnih i nema samo pozitivnih posljedica, nego ima i jednih i drugih.

"Studente, uz ostalo, želim upozoriti na ono o čemu moraju voditi računa da ne bi došli u onu grupu koja postaje ovisna", kazao je Kozjak naglasivši da postoji nekoliko nivoa odgovornosti: osobna, nivo odgovornosti priređivača kockanja i društveni nivo odgovornosti.

Dodao je kako je problem kockanja u bh. društvu dosta veliki, ali da se još uvijek ne koncipira kao posebno izražen društveni problem.

"Ako u Hrvatskoj imamo, a stručnjaci procjenjuju da imamo, oko 50 hiljada patoloških kockara i oko 200 hiljada problematičnih kockara, znači onih koji su jednom nogom već u zoni rizika, onda je to znak za uzbunu, znak da bi društvo daleko više trebalo raditi na edukaciji i na senzibilizaciji javnosti te organizirajući druge mjere smanjiti negativne posljedice", rekao je Kozjak.

Prema dostupnim podacima, kako je naveo, situacija u BiH se bitno ne razlikuje od one u Hrvatskoj.

"Iz podataka koji su mi dostupni vidim da u BiH nije bitno različita situacija, da istraživanja i literature na tu temu ima vrlo malo, da smještajnih kapaciteta u bolnicama također ima vrlo malo, kao i educiranih ljekara i da smo negdje na početku", zaključio je Kozjak.

Govoreći o problemu kockanja, psiholog Marko Romić istakao je u izjavi za novinare kako je stanje u Mostaru, Hercegovini i u BiH katastrofalno.

Istakao je kako zadnjih nekoliko godina ima priliku baviti se tom problematikom te da svaki dan susreće ljude koji žive s tim problemom.

"Ono što je posebno zabrinjavajuće su porodični problemi, a onda posljedično tome i širi društveni problemi koji proizilaze iz kockarske ovisnosti. Mi u Mostaru imamo organiziran način rada sa patološkim kockarima kroz jedan vid izvanbolničkog liječenja pri Zajednici klubova liječenih alkoholičara i kockara 'Dr. Vladimir Hudolin'. Naša iskustva su prilično pozitivna, međutim zabrinjavajuće je da mi u tom tretmanu imamo trenutno dvadesetak porodica, a znamo da u gradu ima bar sigurno više od hiljadu porodica koje imaju takav problem, a u široj regiji daleko više", naglasio je Romić.

"Svakodnevno susrećem djecu osnovnoškolskog uzrasta, pa i ljude u 70-tim godinama koji žive sa problemom ovisnosti o kocki, pa su posljedica toga širi društveni problemi koji proizlaze iz kockarske ovisnosti", istakao je.

Dodao je kako je teška ekonomska situacija jedan od uzroka skretanja u taj problem, ali nikako najvažniji i najveći uzrok.

"Nisam siguran da je on među prvih četiri ili pet razloga. Mislim da su razlozi negdje daleko veći i dublji od ovoga", zaključio je Romić navodeći kako, nažalost, još uvijek nisu provedena ozbiljna istraživanja na tu temu.

Govoreći o društvenoj odgovornosti, kazao je kako "mi imamo nesreću da naš društveni i državni sistem, umjesto da se bori organizirano protiv kockarske ovisnosti, on se stavlja na drugu stranu i intenzivno potpomaže one koji stoji iza svega ovoga".