BiH
0

Sarajevski stomatolog u Zagrebu osvojio "Medalju slavnih"

FENA
Inovacije članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine na 11. međunarodnoj izložbi inovacija "Arka" koja je održana u Zagrebu, nagrađene su sa tri medalje organizatora i jednom specijalnom nagradom "Medaljom slavnih", Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA).

Inovaciju sarajevskog stomatologa Nedžada Muftića, među 159 inovacija iz deset zemalja, odabrao je predsjednik IFIA-e Andraš Vedreš.

Radi se o implantu od dentalnog cimenta, koji se ugrađuje u zubnu šupljinu, i o specijalnim iglama, pomoću kojih se u implantu izrađuju kanali koji produžavaju prirodne zubne kanale za visinu implanta, a na taj način zubaru je olakšan pristup uskim kanalima i daljnji rad na liječenju zubnog korijena.

Zdravko Bosnić iz Banje Luke nagrađen je zlatnom medaljom za inovaciju "kvadratura kruga", a radi se o turbini sa beskrajnom trakom postavljenom na tri osovine, koje geometrijski predstavljaju vrhove pravougaonog trokuta. Na traci se, uz lopatice, nalaze i posude koje zahvataju vodu i podižu je na visinu s koje se voda može slobodnim padom odvoditi na oranice ili se akumulirati u iskopanom jezeru ili bazenu.

Srebrenu medalju dobila je Meliha Klopić iz Cazina za pastu za depiliranje, za koju je prije nekoliko dana dobila i prvu nagradu Delegacije EU u BiH na konkursu za inovacije mladih. Ova pasta sastoji se od 11 prirodnih elemenata, uglavnom ljekovitih i vrlo učinkovitih u bezbolnom otklanjanju dlačica.

Bronzanu medalju dobio je bugojanski veterinar Sanel Alagić za sondu pomoću koje se jednostavno i brzo izvlače zaglavljeni predmeti u jednjaku velikih i malih preživača, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.