BiH
0

McElhaney razočaran ishodom razgovora o ustavnim promjenama

FENA
Duglas McElhaney; Foto: Reuters
Duglas McElhaney; Foto: Reuters
Američki ambasador u BiH Duglas McElhaney izrazio je jučer razočaranje što su se pregovori lidera političkih stranaka u BiH o ustavnim promjenama našli u ćorsokaku, tim prije što su se oni pred američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice i građanima BiH obavezali da će postići sporazum.

Govoreći na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi u Sarajevu nakon što su pregovori prekinuti jučer, ambasador McElhaney je najavio da će narednih dana biti u konsultacijama s Washingtonom s namjerom da se donese odluka kakvu podršku ovom procesu može dati Vlada SAD-a.

Pošto je na prethodnim rundama razgovora postignut dogovor o jačanju uloge Vijeća ministara BiH, transferu nadležnosti s Predsjedništva na Vijeće ministara te o ljudskim pravima, McElhaney je kazao da će narednih dana njegovo osoblje, zajedno s pravnim ekspertima iz BiH raditi na tome da se ti dogovori pretvore u odgovarajuće zakone.

Prema njegovim riječima, za usvajanje sistemskih promjena koje će BiH učiniti istinskim partnerom Evropske unije i SAD-a potreban je kompromis i teške odluke svih lidera u BiH, a do sada su napravljeni samo prvi koraci u tom pravcu. Konačna odluka leži na bh. liderima, a McElhaney je ohrabren time što je bilo pokazatelja da su oni spremni na njih.

Američki interes u BiH i regionu je konzistentan i nije se mijenjao u proteklih 10 godina. Pitanje BiH kao jedinstvene države je riješeno Daytonskim sporazumom, a sada se pokušava da BiH kao država ide dalje ka evroatlantskim institucijama.

"Želimo demokratsku i prosperitetnu državu koja će funkcionirati u interesu svih građana", kazao je McElhaney, odbacivši time navode da bi odvajanje Kosova od Srbije moglo uticati na suverenitet BiH. Dodao je, međutim, da SAD neće komentirati pregovore o Kosovu dok su oni u toku.

Uzimajući u obzir ostvareno na prethodnim rundama razgovora, austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer, čija zemlja trenutno predsjedava EU, kazao je da se posljednji razgovori ne mogu kvalificirati kao potpuni neuspjeh, ali ni uspjeh.

Prema njegovim riječima, rezultat je nešto između, a to mora biti osnova za daljnje razgovore, dok će EU nastojati da vidi kako može nastaviti pružati podršku ovom procesu.

Cilj EU je uspostavljanje efikasne države, posebno u svjetlu pregovora o Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju, a dogovori o Vijeću ministara idu u tom pravcu, rekao je Almhofer.

Dodao je kako je zbog potrebe jačanja efikasnosti vladinih struktura potrebno nastaviti proces strukturalnog prilagođavanja, ali ga moraju voditi domaći ljudi koji snose odgovornost za uspjeh ili neuspjeh.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphrys je naglasio da se radi o prvoj fazi procesa koji će se nastaviti, jer je za pregovore s EU potrebna stabilna vlada koja može donositi odluke.

Zato je izuzetno važno da se sve dogovoreno o Vijeću ministara, ljudskim pravima i Parlamentu pretoči u paket koji će biti usvojen narednih dana, ali, smatra Humphreys, nacrt moraju uraditi pravni stručnjaci iz BiH.

Britanski ambasador u BiH Matthew Rycroft pozdravio je napredak postignut u nekim značajnim oblastima, ali je istovremeno razočaran propuštenom prilikom koja bi predstavljala zamah na putu BiH ka EU.

On smatra da se ovaj proces ne smije zaustaviti, najviše zbog priprema BiH za evropske integracije.