Učenici 346. generacije
2k

Maturanti Behram-begove medrese prodefilovali ulicama Tuzle: Lijepa tradicija za kraj školovanja

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Grupa maturanata Behram-begove medrese danas je prodefilovala ulicama Tuzle, a ovim tradicionalnim činom i formalno su iza sebe ostavili period srednjoškolskog obrazovanja.

Maturanti 346. generacije Behram-begove medrese danas su izveli svoju svečanu šetnju ulicama Tuzle, a pohod je počeo ispred zgrade njihove srednjoškolske ustanove u kojoj su proveli protekle godine.

Nakon toga, maturanti su se u svečanim haljinama, odnosno odijelima i sa cvijećem u ruci, zaputili prema portalu stare medrese na Skveru te Kapiji na Trgu prekinute mladosti do Džindić džamije.

Tokom šetnje, učenici su zastali na Trgu prekinute mladosti, gdje su položili cvijeće, proučili fatihu i odali počast poginulima u masakru 25. maja 1995. godine.

Ova generacija broji 120 učenika, odnosno 60 učenika i isto toliko učenica, među kojima su Muhamed Čirak i Zulejha Omerbašić kao završnici hifza.

Razredni starješina jednog od četiri odjeljenja maturanata Asmir Imamović ističe da je ova generacija bila specifična zbog pandemije koronavirusa, najveći dio školovanja protekao im je u online nastavi, a priliku za međusobno upoznavanje imali su tek od trećeg razreda.

"Veoma smo zadovoljni ovom generacijom, koja je bila lijepa i poslušna. Ovo je generacija s mnogo potencijala i od nje očekujemo izuzetno mnogo u budućnosti. Vjerujemo da će biti čestiti građani Bosne i Hercegovine i vjerujem da će tu biti mnogo stručnjaka na raznim poljima", naglasio je Imamović.

Tuzlanska Behram-begova medresa najstarija je obrazovna ustanova na prostor sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a uvijek je imala veoma važnu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu, koji prati i razvoj ličnosti učenika u skladu s islamskim odgojem.

U petak, 27. maja ove godine učenici medrese će izvesti prigodnu akademiju povodom završetka školovanja 346. generacije. Događaj će biti upriličen u koncertnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, uz prisustvo roditelja, rodbine, gostiju i prijatelja Behram-begove medrese.