Komentari (37)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
izvini napisah pogresno ime treba da bude Raptor.
raprore nije samo noc vjestica paganski obicaj.. malo pogledaj pa ces vidjeti. pagani su se klanjali i molili kipovima raznih bogova- danas kriscani se mole isto tako kipovima isusa, marije.. muslimani prinose zrtvu (ovna) za praznik, na hodocascu bacaju kamencice kao "biju" sejtana, trude se da dohvate plavi kamen na cosku u kabi... zar to sve nije pagansko, ostalo i danas pod okriljem raznih vjera i jos je uvijek aktuelno, postalo je obaveza, zakon.. razmisli malo
obiljezavanje noci vjestica je cista zabava, druzenje, kreativnost a sta ima veze sto nije "nasa" tradicija. koliko smo prihvatili tudjih tradicija u postojanju ove nase zemlje?? i onda smo to nazvali nasa tradicija, a ko zna odakle je.. sve sto je zabavno, gdje nema mrznje, zlobe, gdje se svi zabavljamo je dobrodoslo, ne samo u nasoj bosni nego svugdje u svijetu.
Nije nam Halloween baš tako stran... maškare (poklade) su isti fazon ali u drugo doba godine. A da o modernoj kulturi i flimu i ne govorimo... mnogima je "Halloween" nadraži horror svih vremena. Samo notorni majmun, kakvih doduše kod nas ima dosta, može imati nešto protiv ovoga.
Iskreno, nisam nikada razmišljala, niti me zanimalo šta je ustavri Noć vještica. Sada kad vidim da se ova noć počela obilježavati javno na našim prostorima, malo me zainteresovalo. Povijet Noći vještica: Stari Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobiva stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. Više na linku: http://hr.wikipedia.org/wiki/No%C4%87_vje%C5%A1tica
I ti Amra Panđo, ako se moraš Amerikancima uvlačiti u g****cu, uvlači se sama prerušena u vješticu - ili možda nisi ni prerušena?
Kome se ne sviđa, nek ne dovodi svoje dijete i gotovo. Pa jel mora sve da se izvrće? Vi ste oni isti što ne odobravate malo radosti djeci koja su na hemoterapiji jer praznik, maskenbal, šta li je ovo, nije "naš". Kad je dijete bolesno roditelji bi uradili bilo šta što može pomoći da djetetu bude lakše. Ili možda neko misli da ima nešto važnije?
Ma nemoj se trudit hajvani ne razumiju :) jbg sta se moze
Mislim oko svega se možemo svađati, lijepo, manje lijepo, pljuvanje, psovanje, ignorisanje, sve ok. Ugl.ovo ti i služi za malo zabave i prepirke. Ali ne mogu da vjerujem da se o djeci koja mjesece provode na Onkologiji, živjet ili umrijet, onako priča. Eto to me baš zabrinjava. Bešćutnost ,za koji viši cilj?
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Istim ovim roditeljima koji su doveli djecu da se ovako obuku, sad kad bi im rekao da im djeca obuku narodnu nošnju, bezbeli bi rekli da je to papansko i seljačko i nije za njihovu djecu...
Zulficu procitaj clanak ! Roditelji su vecinom americki diplomati ! To nije napisano ali ocito da je !
ako su djeca američkih diplomata onda je u redu., slave običaje svoje države, ali ako su ovi domaći onda nemam riječi..
Hoćel' sutra mališani ići slaviti dan Svih Svetih?
Samo da nam je nesto tudje a svoje gazimo nogama gdje god stignemo
A sta mi imamo svoje?