BiH
26

Martin Raguž u Goraždu: Prioritet je zaustaviti odlazak mladih iz BiH

Klix.ba
Predsjednik HDZ-a 1990 i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Martin Raguž je, na poziv Vijeća mladih općine Goražde, jučer u popodnevnim satima boravio u Goraždu gdje je pred auditorijem sastavljenim od mnogobrojnih mladih, obrazovanih i društveno aktivnih osoba, održao predavanje o temi "Stanje i perspektive mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

Na kraju predavanja iskazana je velika zainteresiranost prisutnih, što se manifestiralo kroz mnogobrojna pitanja, sugestije kao i pohvale predsjedniku Ragužu.

Mladi Goraždani pokazali su najveći interes za europske integracije kao i usporenost Bosne i Hercegovine na europskom putu, za ulogu mladih u korištenju EU fondova, stvaranje bolje perspektive za mlade u BiH, uspostavljanje funkcionalne države itd.

Predsjednik Raguž zahvalio je mladima na pozivu, zanimanju za njegov politički program kao i na potpori koju je dobio, saopćeno je iz HDZ-a 1990.

"Budućnost mladih prioritet je u našem programu, prije svega, na način stvaranja perspektive za njihov održivi ostanak, a ne stalni egzodus, a to je moguće samo promjenom politike i odnosa u BiH koji će se temeljiti na vrijednostima i kriterijima, a ne na podobnosti i nepotizmu. A da je to uistinu tako, govori činjenica kako su upravo mladi zauzeli ključne pozicije u vodstvu HDZ-a 1990, kao i na našim listama", kazao je Raguž.

Posjeta Goraždu upotpunjena je i posjetom jednom od najuspješnijih poduzeća u BiH, a čiji proizvodni pogon samo u tome gradu osigurava posao i egzistenciju za 1.200 porodica.

"Došli smo u Goražde kako bismo vidjeli i koristili pozitivna iskustva onih koji su ostvarili uspjeh na svjetskoj razini, unatoč administrativnim preprekama, prometnoj i infrastrukturalnoj izolaciji ove regije, kao i svim drugim otežanim uvjetima u kojima živimo i djelujemo", kazao je Raguž naglasivši kako je upravo Goražde najbolji primjer kako se s vizijom i predanim radom mogu postići čuda, stoji u saopćenju.