BiH
0

Marko Adamović i Boško Lukić se izjasnili da nisu krivi

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine optuženi Marko Adamović i Boško Lukić su se izjasnili da nisu krivi, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Marka Adamovića i Boška Lukića za krivična djela zločin protiv čovječnosti te organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prema navodima iz optužnice, Boško Lukić i Marko Adamović su od aprila do decembra 1992. godine s drugim članovima Kriznog štaba općine Ključ planirali, pripremili, pokrenuli, pomagali i učestovovali u kampanji progona nesrpskog stanovništva te općine.

Boško Lukić je postupao kao komandant Štaba TO općine Ključ, član Kriznog štaba općine Ključ i kao član Komande odbrane grada Ključa, dok je Marko Adamović djelovao u svojstvu člana Kriznog štaba općine Ključ, komandanta Komande odbrane grada Ključa i zamjenika komandanta Ključkog bataljona TO.

U optužnici se navodi i to da je nakon 28. maja 1992. godine, kada su granatirana naselja Ključa, Pudin Han i Velagići, koja su nastanjena Bošnjacima, stanovništvo pozvano da se okupi kod Doma u Velagićima, gdje im je naređeno da idu pred Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Ključ.

Prilikom kretanja prema SJB Ključ, civili su navodno zaustavljeni na policijskom punktu te je izvršeno razdvajanje muškaraca od žena i djece.

Nakon razdvajanja, žene i djeca su pušteni bez prava da se vrate svojim kućama, dok su muškarci ispitivani i evidentirani, nakon čega su neki pušteni, a više od 200 ih je navodno lišeno slobode i zatvoreno u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić”.

U optužnici se dalje navodi da su od 27. maja 1992. godine vojska i policija vršile pretres sela i naselja općine Ključ, naseljenih Bošnjacima te da su civili hapšeni i odvođeni u formirane zatočeničke objekte u osnovnoj školi u Sanici, osnovnoj školi “Nikola Mačkić” u Ključu, bivšoj željezničkoj stanici u Sanici i Stanici javne bezbjednosti Ključ.