Nakon prekida GV
15

Marić tvrdi da Čović ne dozvoljava rješavanje Statuta, Kordić mu rekao da je nepristojan

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon što je prekinuta sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara jer se nije mogao potvrditi dnevni red, čelni ljudi su održali konferenciju za novinare gdje su pokazali da se ni oni ne slažu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić kaže kako mu nije jasno zbog čega nije izglasan dnevni red s obzirom na to da je na kolegiju usvojen.

"Ovdje je neki drugi pogani razlog, intervenisao je klub Hrvata, a jedino pitanje koje je nacionalno moglo je biti Statut", rekao je Marić.

Kaže kako pretpostavlja da HDZ nije imao instrukcije od lidera stranke Dragana Čovića za ovu odluku, te ustvrdio da upravo Čović koči rješavanje Statuta dok se ne riješi Izborni zakon.

"Mislim da su i predstavnici međunarodne zajednice svjesni da se ovaj sporazum ne provodi isključivo zato što Čović ne želi da se provede. On gradi na tome svoju političku priču i kaže da nema Statuta Mostara, dok se ne riješi pitanje izbora članova Predsjedništva i Izbornog zakona", kazao je Marić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže kako je nepristojno govoriti o nekome ko nije tu referirajući se na tu izjavu vezanu za Čovića.

"Obaveza Gradskog vijeća je da usvoji najvažniji akt Grada Mostara, a to je Statut Grada Mostara. Tu je 35 vijećnika, ja nisam neko ko će glasati za Statut,nego ću imati obavezu da ga sprovodim. Veselim se novom Statutu kad on bude, mislim da je pravi put kroz nacrt rasprava donijeti odličan, najbolji mogući akt za Grad Mostar", rekao je Kordić.

Kazao je da treba stati na loptu i ne špekulisati onim što je Marić kazao.

"Sjednica je odgođena za sedam dana, ništa tragično", rekao je Kordić te se izvinio građanima zbog onog što se desilo.

Naglasio je da će svi vijećnici ostati bez naknada za današnju sjednicu.

Podsjetimo da je sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara jutros prekinuta prije nego što je počela, jer gradski vijećnici nisu mogli usuglasiti teme za održavanje sjednice, te nije bilo 18 potrebnih ruku za dnevni red.

U Mostaru je danas trebao biti u usvojeni nametnuti Statut Grada Mostara, a potom izmijenjeni sporni dijelovi u tom, najvažnijem dokumentu grada, što je bilo u fokusu javnosti.

Zbog toga je predstavnicima grada Mostara pisao i američki ambasador Michael Murphy, te Kordića i Marića upozorio kako je to obaveza iz mostarskog sporazuma koji su potpisali SDA i HDZ u prisustvu međunarodnih zvaničnika.