BiH
4

Maratonci i motoristi iz Bihaća svratit će do Fate Orlović

FENA
Fata Orlović
Fata Orlović
Osim učesnika-pješaka "Marša mira Nezuk-Potočari 2013", koji će biti održan od 8. do 10. jula u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, i ove godine će svoju podršku dati učesnici Biciklističkog maratona "Bihać - Potočari", učesnici Supermaratona "Bihać - Potočari" te učesnici Motomaratona "Sarajevo - Potočari".

Organizator biciklističkog maratona Ermin Lipović kazao je za Agenciju Fena da se prijavilo oko 200 učesnika iz šest zemalja.

Prema programu manifestacije, učesnici maratona će 8. jula krenuti iz Bihaća, a u Potočare će stići 10. jula.

"Maraton se sastoji od tri etape, a to su Bihać - Jajce, Jajce - Sarajevo i Sarajevo - Potočari", kazao je Lipović.

Dodao je da se zbog ramazana ove godine prijavilo manje ljudi nego inače, a sve pripreme se odvijaju prema utvrđenom planu.

Idejni tvorac "Supermaratona Bihać - Potočari" Jasmin Halilović kazao je za Fenu da sportisti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona već četvrti put podršku daju "Maršu mira".

"Ove godine će maraton trčati 20 osoba. S nama će biti i medicinar u slučaju intervencije i pratit će nas dva vozila. Neprekidno, štafetno trčanje počinje 8. jula iz Bihaća", kazao je Halilović.

Devet parova će se, dodao je, izmjenjivati svakih sat do sat i po vremena, odnosno svakih deset kilometara.

Halilović je najavio da će maratonci prvo svratiti do kuće Fate Orlović u Konjević-Polju, odakle će svi zajedno trčati do Potočara.

"Pripreme se realizuju uspješno. Mi smo uigrana ekipa koja ima senzibilitet za stradale ljude u Srebrenici. Nama je čast i zadovoljstvo da možemo na ovaj način ukazati minimalno poštovanje za žrtve. Ova trka nadilazi sport", kazao je Halilović.

Organizator motomaratona Enver Suljić kazao je za Fenu da se prijavilo 250 motorista iz više zemalja.

"Motomaraton je međunarodnog karaktera. Dolazi nam podrška iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije. Također mi je čast najaviti da će nam se pridružiti i 30 motorista iz Zagreba", najavio je Suljić.

Planirano je, kaže Suljić, da se kolona motorista formira 10. jula ujutro uz policijsku pratnju, nakon čega slijedi defile kroz Sarajevo te da je i ove godine planirana neizostavna posjeta Fati Orlović.

"Svrha motomaratona i vožnje za Srebrenicu nema nikakvu političku pozadinu. Glavna poruka je da se Srebrenica ne ponovi i ne zaboravi", kazao je Suljić.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine.