Parlamentarac SDA
72

Mandra: Tegeltija bi trebao biti smijenjen ako i dalje bude pasivan u nabavci vakcina

FENA
Nermin Mandra, državni parlamentarac SDA (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nermin Mandra, državni parlamentarac SDA (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercegovine Nermin Mandra je izjavio da bi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija trebao biti smijenjen, ako se nastavi pasivno ponašati po pitanju nabavke vakcina.

"Za razliku od entitetskih premijera, pa čak i nekih kantonalnih premijera, koji pokazuju neku inicijativu kada je u pitanju nabavka vakcina, Tegeltija se pravi da ne postoji. Valjda je on funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara shvatio kao rekreativnu funkciju, te svaki put kada treba preuzeti odgovornost, raditi i donositi odluke, njega jednostavno nestane iz javnosti, što traje sedmicama", kazao je Mandra.

Pozivao ga je da se odmah, u okviru svojih nadležnosti, aktivira u proces direktne nabavke vakcina, jer će inače biti pokrenuta procedura njegove smjene.

"Kada je prvi put pokrenuto pitanje Tegeltijine smjene, mi to nismo podržali, jer nije bilo jasno definirane većine i to bi u vremenu pandemije izazvalo dodatnu krizu, ali ukoliko se Tegeltija ne aktivira mi nećemo imati dileme", zaključio je Mandra.

Podsjećamo, danas se održava sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi se, između ostalog, trebala razmatrati smjena ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića jer njegov Demokratski narodni savez (DNS) više nije dio vladajuće koalicije.