Zakon o povoljnijem penzionisanju
31

Malo para, a mnogo potencijalnih korisnika

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije BiH sastao se danas sa predstavnicima boračkih udruženja koja će biti obuhvaćena zakonom o povoljnijem penzionisanju.

Sastanku je, osim Nikšića i više od 15 predstavnika raznih udruženja, prisustvovao i resroni ministar Zukan Helez. Prema riječima Šemsudina Pojate, predstavnika penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH, razgovarano je o zakonu i njegovom upućivanju u parlamentarnu proceduru.

"Zakon još uvijek nije završen i još uvijek je u fazi dogovora. Znamo da je krajnji rok za njegovo donošenje kraj januara, bojim se da do tada neće biti usvojen", kazao je Pojata za portal Klix.ba.

Naš sagovornik pojašnjava kako se u ovom slučaju radi o ograničenim sredstvima, a povećanom broju potencijalnih korisnika.

"Postoje dva prijedloga, a to su određivanje limita najviše i najniže penzije, odnosno razreda, a drugi prijedlog je da to ide po koeficijentima", dodao je Pojata.

Među penzionisanim vojnicima OS BiH je i više od 120 deminera koji će, ukoliko zakon o povoljnijem penzionisanju bude usvojen u sadašnjoj formi, biti najviše oštećeni.

"Znaju oni šta je problematično u ovom zakonu. To su sredstva od 207 miliona, a još nije poznat tačan broj korisnika koji bi bili obuhvaćeni ovim zakonom. Zaključak je da treba pokušati ispraviti nepravde koje su do sada učinjene pojedinim odlukama i uredbama", kazao je Šemsudin Pojata te dodao da među predstavnicima udruženja boračkih populacija postoji jedinstvo kada je riječ o donošenju zakona o povoljnijem penzionisanju.