BiH
6

Mala Belmina i zvanično dobila svoj pasoš

Piše: N. J.
Pasoš male Belmine Ibrišević
Pasoš male Belmine Ibrišević
Velika se prašina digla proteklih dana u vezi sa (ne)izdavanjem pasoša za tromjesečnu bebu Belminu Ibrišević, koja zbog nemanja JMB-a i pasoša nije mogla ići na liječenje u Njemačku.

Nakon što su građani širom BiH digli svoj glas, te u Sarajevu "pritisnuli" parlamentarce, Belmina je dobila svoj matični broj, kao i pasoš, koji je sada i zvanično dobila.

Belmini je privremenom odlukom Vijeća ministara BiH određen matični broj čime se to pitanje uređuje na period od 180 dana. Ona je još uvijek smještena na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i njeno zdravstveno stanje je nepromijenjeno, a u Njemačku mora hitno ići radi presađivanja koštane srži.

Djeca koja su u BiH rođena nakon 12. februara ove godine dobijaju privremene matične brojeve, ali s njima ne mogu dobiti pasoš, a upravo slučaj djevojčice Belmine digao je na noge veliki boj građana BiH koji su dva dana protestvovali ispred zgrade institucija u Sarajevu.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH odlukom Ustavnog suda BiH stavljen je van snage, a u Parlamentarnoj skupštini BiH predložene izmjene još nisu usvojene.