BiH
0

Belmina Ibrišević dobila pasoš, zdravstveno stanje nepromijenjeno

FENA
Belmina Ibrišević
Belmina Ibrišević
"Tromjesečna beba Belmina Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice dobija pasoš kako bi mogla otputovati na hitno liječenje u inostranstvu, radi presađivanja koštane srži", izjavila je za Fenu Sadeta Jukan, načelnica Odjeljenja za administraciju CIPS Gračanica.

Do ovog momenta, istakla je, odobreno je izdavanje putne isprave za Belminu, te se očekuje dolazak Belminine majke u prostorije CIPS-a Gračanica kako bi preuzela kćerkin pasoš.

Belmini, koja nije mogla na liječenje u inostranstvo, jer nema jedinstveni matični broj, privremenom odlukom Vijeća ministara BiH određen je matični broj čime se to pitanje uređuje na period od 180 dana.

Belmina je još uvijek smještena na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i njeno zdravstveno stanje je nepromijenjeno, potvrđeno Feni u KCUS-u.

Djeca koja su u BiH rođena nakon 12. februara ove godine dobivaju privremene matične brojeve, ali s njima ne mogu dobiti pasoš, a upravo slučaj djevojčice Belmine digao je na noge veliki boj građana BiH koji su dva dana protestvovali ispred zgrade institucija u Sarajevu.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH odlukom Ustavnog suda BiH stavljen je van snage, a u Parlamentarnoj skupštini BiH predložene izmjene još nisu usvojene.