BiH
1.9k

Majstor Salem spava u radionici u kojoj izrađuje stolicu za papu Franju

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Stolica za papu Franju koju su prije dva mjeseca počeli praviti Edin i Salem Hajderovac danas je sklopljena u cjelinu. Njeni tvorci svoj projekat života će prvo predstaviti sugrađanima u Zavidovićima, nakon čega će stolica biti prevezena u Sarajevo.

Prije nešto više od tri mjeseca bili su to samo crteži na papiru i zamisli u glavi, a u radionici Hajderovaca u Zavidovićima danas dovršavaju najfinije radove na stolici na kojoj će 6. juna papa Franjo sjediti tokom svoje posjete Sarajevu. Ostaje još premazivanje prirodnim uljem.

Stolica na kojoj će sjediti papa teška je blizu 100 kilograma i napravljena od drveta suhog oraha. Duborezom na njenim nosačima urađeni su pleteri, a na naslonjačima za ruke su izrezbarene ribe koje predstavljaju hranu kojom je Isus hranio ljude. Na gornjem dijelu stolice na prednjoj strani su izrezbarene tri 3D građevine. Na centralni dio smještena je Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, sa njene lijeve strane crkva Svetog Josipa u Zavidovićima, dok je sa desne strane smješten dio crkve iz 1244. godine koji je smješten u Katedrali u Sarajevu.

Na zadnjoj strani su i grb pape Franje, pšenica koja simbolizira Bosnu, kao i grožđe sa listovima koje simbolizira Hercegovinu. Duborezom je ugraviran i logo koji su osmislili i napravili Zeničani Miroslav Šetka i Dragan Ivanković.

Salem je za Klix.ba kazao da stolica sama po sebi nije raskošna te da ne obiluje prevelikim detaljima i gravurama, jer su smatrali da je upravo jednostavnost ono što papa treba.

"U izradi stolice je pomagalo mnogo ljudi, a sam duborez su radila tri čovjeka koja su posljednja dva mjeseca svaki dan radila po deset sati. Ona za mene predstavlja veliku čast i ponos je cijele familije. Snagu pri radu su nam davali sugrađani, vjernici i zato smo bili neumorni. Stolica je pod policijskim nadzorom, ali i pored toga ja spavam u radionici jer ne želim da joj se bilo šta desi", dodao je Salem.

Stolica će osim premazivanja posebnim prirodnim uljem dobiti i tapacirung na sjedištu, naslonjačima za ruke i leđa, nakon čega će biti svečano predata ljudima koji će je prevesti u Sarajevo.