BiH
165

Majke Srebrenice protestovale u Tuzli: "Dodik od žrtve pravi zločinca"

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Preživjele majke Srebrenice su i ovog 11. u mjesecu podsjetile na genocid počinjen u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, gdje su pripadnici vojske i policije RS ubili njihove najmilije. Svaki 11. dan u mjesecu je za njih, kako kažu, težak.

Današnje okupljanje je upriličeno dan nakon što je Munira Subašić zbog transparenta izbačena iz zgrade UN-a i nekoliko dana nakon svjedočenja aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika u Haškom tribunalu.

"Dodik od žrtve pravi zločinca. On je svoje svjedočenje u korist Radovana Karadžića iskoristio kao političko obraćanje. Od njega se ništa drugo i ne može očekivati", kaže predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hajra Ćatić.

Preživjele majke Srebrenice je i sramotni postupak optuženog Ratka Mladića, kada svjedoku psuje tursku majku, podsjetio na 11. juli 1995. godine. I tada je, navode one, rekao kako je kucnuo čas za osvetu Turcima.

"Godine prolaze, a vidite da se u njihovim glavama ništa ne mijenja. Svijet i dalje sve to mirno gleda, a meni je žao što nas nije bilo mnogo više ispred UN-a u vrijeme kada je Munira Subašić zbog transparenta udaljena iz zgrade. Očito je kako žrtva više nema pravo ni da govori", kaže Ćatićeva.