BiH
2

Majke Srebrenice pisale sudijama Ustavnog suda BiH: Nemate moralno pravo biti sudije

Anadolija
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Udruženje “Majke enklave Srebrenica i Žepa“ uputilo je otvoreno pismo sudijama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine povodom ukidanja deset presuda Suda BiH za genocid počinjen u Srebrenici.

U otvorenom pismu članova pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa“ navodi se da su žrtve genocida smatrale da je pravda djelimično zadovoljena i bile zadovoljne presudama kojima su počinioci genocida osuđeni na zatvorske kazne. Međutim, ovom odlukom o ukidanju presuda Suda BiH za genocid, sudije su zanemarile žrtve i stavile su se na stranu zločinaca, smatraju članovi pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa.

“Podlegli ste političkim pritiscima vladajućih elita u ovoj napaćenoj zemlji. Od sada nemojte računati na nas žrtve da dolazimo da svjedočimo jer smo sada potpuno uvjereni da od toga nema ništa. Svoja prava kao žrtve torture tražit ćemo pred međunarodnim institucijama, jer sudovi ove zemlje izgubili su autoritet i svaki ugled“, navodi se u pismu.

U otvorenom pismu ističe se da je žrtvama posebno teško što su ukinute presude kojima je presuđeno onima koji su činili zločine i počinili genocid nad bošnjačkim narodom.

“Nemate više moralnog prava biti sudije najvišeg suda, za nas žrtve, izgubili ste sav svoj ugled. Nemojte nas više izlagati traumama. Kakvu poruku sa svojim odlukama o ukidanju presuda za genocid šaljete mladim naraštajima? Mislite li da ćete na ovaj način doprinijeti građenju mira i pomirenju među narodima, bez pravde i sudske istine o zločincima?“, poručili su članovi Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa“.