BiH
0

Majke Srebrenice: Neće biti dženaze 11. jula ako se nastavi gradnja crkve na Budaku

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Iz mjesta širom Podrinja i gradova Tuzlanskog kantona preživjele Srebreničanke i danas su, kao svakog 11. u mjesecu, odali počast nevino stradalim žrtvama genocida u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, kojeg su 1995. godine počinili vojska i policija Republike Srpske.

Neke od srebreničkih majki krenule su ranom zorom ka Tuzli, a kažu kako će na mirne proteste dolaziti sve dok ih noge nose. I danas su domaćoj i svjetskoj javnosti poručile kako dženaze 11. jula u Memorijalnom kompleksu Potočari neće biti ako se nastavi s gradnjom pravoslavne crkve u naselju Budak, u neposrednoj blizini potočarske doline.

Također, Srebreničanke ponovo upozoravaju na nedopustivo spor proces ekshumacije i identifikacije žrtava genocida. Inače, u Potočarima bi se ovog 11. jula trebalo ukopati oko 500 posmrtnih ostataka žrtava genocida, a do sada je za dženazu spremno 260.

Na današnjim protestima u Tuzli majkama Srebrenice su se pridružile i članice Udruženja žena Nemila kod Zenice, a predsjednica tog udruženja Aida Čolaković ističe kako su žene Nemile došle da daju podršku u borbi za istinu i pravdu.