Dio sporazuma
30

Majke Srebrenice: Ako se Dodik poziva na izvorni Dejton onda neka spomene i Aneks 7

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" reagovalo je na izjave Milorada Dodika u kojima se poziva na povratak izvornom Dejtonskom sporazumu.

U saopćenju za javnost, iz Udruženja su naglasili kako se Dodik već godinama poziva na poštivanje izvornog Dejtona, a sve za potrebe vlastite promocije.

"Kako već dugi niz godina Milorad Dodik, a za potrebe vlastite promocije, poziva ili zahtjeva ili uslovljava na samo poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma i da on, a ni RS neće od toga odstupiti, pri tome naravno, korisiti isključivo Dejton ili djelove Dejtonskog sporazuma koji mu odgovaraju. Aneks 7 Dejtonskog sporazuma je također dio Dejtona kojeg Dodik nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto", navodi se.

Upravo je Aneks 7, ističu iz Udruženja, uslov za vraćanje osnovnih ljudskih prava koja su definirana Ustavom BiH koji je također dio Dejtona.

"Naravno Aneks 7 bi trebao biti osnov svih razgovora, jer on podrazumijeva siguran povratak protjeranih na svoja ognjišta, podrazumijeva i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava. Međutim, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP RS-a svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi raznim napadima koje MUP RS-a nikada i ne istražuje", poručili su.

Na kraju, naglašeno je kako je pozivanje na izvorni Dejton bez Aneksa 7 krajnje šovinistički.

"Pozivanje na izvorni Dejton bez Aneksa 7 je krajnje šovinistički i predstavlja nastavak zločina nad Bošnjačkim i Hrvatskim narodom u RS-a. Iz gore navedenih razloga tražimo od BH zvaničnika kao i međunarodne zajednice da zaustave namjere Milorada Dodik, te da zaštite povratnike u RS-u", zaključili su.