BiH
0

Majke enklave Srebrenica i Žepa traže da Haški tribunal nastavi procesuiranje svih optuženika

FENA
Predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" u povodu 10. decembra, Dana ljudskih prava, uputile su pismo članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i glavnoj tužiteljici Haškog tribunala Carli del Ponte.

U pismu traže da se Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ne zatvori sve dok i zadnji optuženi za zločine genocida i zločine protiv čovječnosti ne budu procesuirani.

"Pozivamo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da preduzme sve potrebne mjere da države, posebno članice Vijeća sigurnosti, poštuju svoje međunarodne obaveze i izvedu pred lice pravde osobe optužene za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Isto tako tražimo od vas da predvidite mehanizam koji će omogućiti da se najvišim Miloševićevim saradnicima, posebno Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, sudi pred međunarodnim sudom bez obzira na datum i vrijeme procesa", navodi se u pismu. U završnom dijelu pisma članice Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" navode da ih dosadašnja kršenja njihovih prava tjeraju na to da sumnjaju u volju međunarodne zajednice da pred lice pravde privede optužene za ratne zločine.

"Jedino čime biste mogli umanjiti povredu našeg dostojanstva i bol zbog vašeg propusta da spriječite genocid u Srebrenici i Žepi, koje su i pravno, vašim rezolucijama bile zaštićene enklave UN-a, je da Karadžić i Mladić budu uhapšeni i osuđeni", navode u pismu članicama Vijeća sigurnosti UN-a predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".