Udruženje "Istina-Kalinovik 92"
0

Majka Hasna doći će u Sud da pita optužene gdje je njen 15-godišnji sin

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Povodom najavljenog izjašnjavanja o krivici četvorice policijskih službenika optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u Kalinoviku 1992. godine, iz Udruženja "Istina-Kalinovik '92" izražavaju negodovanje i ogorčenje zbog činjenice da će trojica optuženih doći kao slobodni građani. Najavljuju dolazak na izjašnjenje o krivici, a majke, supruge i rođaci ubijenih žele optužene upitati gdje su 52 tijela za kojima se još traga.

"Majka Hasna Čusto doći će da ih pita gdje je tijelo njenog sina Almira kojeg su joj kao 15-godišnjaka oteli iz ruku i odveli na stratište i za čijim tijelom još traga. S njom će biti i drugi članovi porodica čiji najmiliji su ubijeni u periodu juni - august 1992. godine“, kažu iz Udruženja "Istina - Kalinovik 92".

Milan Perić, Spasoje Doder, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina terete da su od juna do septembra 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu Vojske Srpske Republike BiH i policijskih jedinica SJB Kalinovik na bošnjačko stanovništvo općine Kalinovik. Prema navodima optužnice, optuženi su tada obavljali dužnost milicionera u SJB Kalinovik, a Perić i Doder su bili na funkciji vođa patrolnog sektora.

"Imajući u vidu da su Terzić i Cerovina bili najozloglašeniji čuvari u logorima na području Kalinovika, i da su skupa sa ostalima učestvovali u svim hapšenjima, ubistvima i silovnajima u Kalinoviku, smatramo da je njihov poslijeratni angažman u policiji RS i SIPA-i bio nagrada za sve zlo koje su učinili. Činjenica da će oni sutra na izjašnjenje doći sa slobode dokaz je da država štiti zločince, a nas žrtve ponižava", kažu iz Udruženja "Istina - Kalinovik 92". Tvrde kako se iza zaštitničkog odnosa prema ljudima optuženim za zločine u Kalinoviku krije lobi koji štiti zločinca Ratka Mladića u čijem skrivanju učestvuju njegovi zemljaci iz Kalinovika i okoline.

Milan Perić je uhapšen na radnom mjestu pomoćnika komandira policijske stanice Kalinovik., Spasoje Doder suspendovan je sa dužnosti aktivnog pripadnika SIPA-e prije godinu dana, Terzić je trenutni policajac CJB Istočno Sarajevo, a Aleksandar Cerovina aktivni policajac Sudske policije RS-a Istočno Sarajevo.