BiH
6

Magazinović: Aranžman s MMF-om je planski stopiran iz BiH do kraja lokalnih izbora

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ne stišavaju se reakcije nakon odluke MMF-a da obustavi aranžman sa BiH. Zastupnik opozicionog SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović smatra kako je aranžman planski obustavljen kako vlasti građanima BiH ne bi morale prije lokalnih izbora objašnjavati šta piše u Pismu namjere MMF-u.

On je u razgovoru za Klix.ba istakao da je aranžman s MMF-om planski stopiran iz Bosne i Hercegovine, kako bi vlasti izbjegle da prije lokalnih izbora javnosti predoče na šta su se sve obavezali u usaglašenom pismu namjere u zamjenu za kredit MMF-a.

"Činjenica je da se neočekivano pojavio veliki pritisak opozicije, a onda i medija i javnosti općenito te pretpostavljam da se u ovom slučaju radi o političkoj odluci koja se može posmatrati i kao manipulacija", kazao je Magazinović.

Dodao je kako vjeruje da će se poslije izbora sve vratiti na polazne pozicije i da će kredit biti realizovan, a i "namjera vlasti da proda neka od profitabilnih javnih preduzeća".

Podsjećamo, Francisco Parodi, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, danas je saopćio da je davanje kreditnog aranžmana BiH odgođeno.

"Zbog odgađanja u potpisivanju Pisma namjere, sastanak Izvršnog odbora MMF-a na kojem se trebao razmatrati zahtjev vlasti za odobravanje Proširenog aranžmana, se morao odgoditi do daljnjeg. Elementi programa, kao i sadržaj Pisma namjere su usaglašeni između misije MMF-a i organa vlasti BiH u maju 2016. Do danas MMF-u nije dostavljeno potpisano Pismo namjere", kazao je Parodi.