Premijer zemlje
27

Luksemburg podržava otvaranje pregovora s BiH, Luc Frieden iz Brisela poručio: "Ne smijemo ih ostaviti same"

V. K.
Luc Frieden
Luc Frieden
Premijer Luksemburga Luc Frieden obratio se novinarima uoči sjednice Evropskog vijeća u Briselu te je rekao kako će Luksemburg podržati odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Frieden je naglasio kako se Evropa nalazi u jako riskantnom periodu te da je potrebno donijeti niz odgovarajućih odluka koje se tiču njene odbrane, ali i sigurnosti.

Pored razgovora o Ukrajini, Frieden je naglasio kako će važna tema biti proširenje Evropske unije te se posebno osvrnuo na status Bosne i Hercegovine.

"Volio bih reći da je odluka da otvaramo pregovore s Bosnom i Hercegovinom veoma važna. Evropa je kontinent mira i stabilnosti i moramo biti sigurni da ne izgubimo ljude na Zapadnom Balkanu. Podržavam odluku Evropske komisije da se otvore pregovori s Bosnom i Hercegovinom", rekao je Frieden.

Objasnio je kako se Brisel ne smije samo fokusirati na Ukrajinu.

"Ne smijemo se fokusirati samo na Ukrajinu već i na Zapadni Balkan. Ovi ljudi čekaju godinama da se pridruže. Pregovori im daju nadu. To je element koji ohrabruje reforme. Srednjeročno, sve zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji. To će biti dug proces, ali ne smijemo ih ostaviti same i fokusirati se samo na Ukrajinu", zaključio je premijer Luksemburga.