BiH
43

Lukač: Sigurnosna situacija u FBiH je dobra, a broj krivičnih djela je u opadanju

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji Federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare u hotelu "Behar" u Goraždu je održan zajednički sastanak direktora Federalne uprave policije, kantonalnih ministara unutrašnjih poslova i policijskih komesara.

Razmatran je izvještaj o stanju sigurnosti na području FBiH u prvih devet mjeseci ove godine te potpisan Sporazum o uzajamnoj i operativnoj pomoći između policijskih snaga na nivou FBiH.

Riječ je o sporazumu o operativnom djelovanju policije u rješavanju kriznih situacija u FBiH.

"Veći broj kantonalnih ministara je potpisao ovaj sporazum, a jedan broj njih treba saglasnost kantonalnih vlada tako da očekujemo da će to biti završeno do kraja godine. Upravo taj sporazum podrazumijeva formiranje i opremanje jačih policijskih snaga za rješavanje kriznih stanja prouzrokovanih ljudskim faktorom u eventualnom narušavanju javnog reda i mira u većem obimu, bilo da je riječ o izgredima, demonstracijama, većim sportskim manifestacijama i drugom", kaže Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Sigurnosna situacija na području FBiH za prvih devet mjeseci ove godine je dobra, a broj krivičnih djela je u opadanju.

"Uporedni pokazatelji za devet mjeseci ove godine u odnosu na prošlu su više nego dobri i ohrabruju. Ove godine imamo dosta mirniju situaciju bez nekih 'tektonskih poremećaja' u smislu događaja koji imaju za posljedicu narušavanje javnog reda i mira u većem obimu. Za devet mjeseci ove godine broj krivičnih djela je manji za 14 posto u odnosu na prethodni period, ali ono što nije zadovoljavajuće je stanje u oblasti sigurnosti na cestama, gdje imamo povećan broj saobraćajnih nesreća za šest posto u odnosu na prošlu godinu pa i onih sa teškim posljedicama", kaže Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, ističe da je prvi put u posljednjih pet godina situacija dobra, a ne zadovoljavajuća, kao što je to do sada bilo.

"To su pokazatelji na osnovu analiza koje smo dobili s terena od svih policijskih uprava. Bilježi se smanjenje broja krivičnih djela po raznim osnovama. Istina, imamo problem kod povećanja broja saobraćajnih nesreća gdje smo odlučili da pojačamo prevenciju na cijelom području FBiH, a vjerovatno ćemo raditi jednu strategiju s akcionim planom vezano za suzbijanje saobraćajnih nesreća. Nije to samo stvar policijskih struktura, mora se uključiti i šira društvena zajednica, Ministarstvo za saobraćaj, fakulteti i druge naučne institucije kako bi se ozbiljnije pozabavli tim pitanjima, od tehničke ispravnosti vozila, stanja autocesta, cesta itd", smatra Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

On je izrazio nadu da će se pozitivan trend pada kriminaliteta nastaviti i u posljednjem kvartalu ove godine.

Stanje sigurnosti i drugi aspekti razmatrani na sastanku, kada je riječ o BPK Goražde, su slični kao u FBiH s tim da ovaj kanton prednjači i procentualno u padu kriminaliteta, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nijaz Musić.