BiH
0

Lučićeva odbrana najavila žalbu na sudsku presudu

FENA
Odbrana Kreše Lučića, koji je danas nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora za djelo ratni zločin protiv čovječnosti, najavila je da će se žaliti na ovu sudsku presudu.

„Žalit ćemo se. Očekivao sam oslobađajuću presudu. Optužnica je bila kontradiktorna i očajna“, izjavio je za Fenu Lučićev advokat Krešimir Zubak.

U izricanju presude Sud BiH je naveo da je Krešo (Ivo) Lučić (1969.) od aprila do kraja septembra 1993. u okviru širokog ili sistematičnog napada vojske i vojne policije HVO-a na bošnjačko stanovništvo kao komandant te policije na području Kreševa učestvovao u odvođenju, zatvaranju i mučenju lokalnog bošnjačkog stanovništva, te time počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Krešo Lučić se tereti po ličnoj, individualnoj, ali ne i po komandnoj odgovornosti. Zbog toga je Sud BiH utvrdio da ovaj optuženi ne može biti odgovoran za mučenja i premlaćivanja zatvorenika koja su počinili njegovi podređeni. U izricanju presude je rečeno da Sud nije uvjeren izvan svake sumnje da je Krešo Lučić učestvovao u mučenju zatvorenika, Mehe Hodžića, pa je optuženi oslobođen od ove optužbe.

U visinu zatvorske kazne Lučiću bit će uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 27. aprila 2006. do 19. januara 2007. godine, kada je na slobodu pušten uz pružanje jemstva u vrijednosti najmanje 200.000 KM i obavezu poštivanja mjere zabrane napuštanja Širokog Brijega, gdje živi s porodicom, i zabrane promjene prebivališta bez prethodnog sudskog odobrenja.

Odlučujući o visini zatvorske kazne, Sud BiH je kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir primjerno ponašanje optuženog, činjenicu da prethodno nije optuživan te da je oženjen i otac. Kao osobito olakšavajuća okolnost uzeta je činjenica da Lučić ima državljanstvo Republike Hrvatske, da je u toj državi bio nastanjen a ipak se predao sudskim vlastima.

Sud je svojstvo optuženog kao zapovjednika vojne policije uzeo kao otežavajuću okolnost, ali je olakšavajućom smatrao njegovu mladost u navedenom periodu „jer njegove godine nisu bile primjerene dužnosti koju je tada preuzeo“.