BiH
23

Lovrenović: Univerziteti su postali sigurno sklonište za propale političare

Piše: D. Brkić
Udruženje za razvoj akademskih sloboda BiH u Kongresnoj sali Hotela Tuzla održalo je drugi otvoreni forum o temi "Integracije ili centralizacije Univerziteta u BiH".
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Prvobitno je postojala ideja da se forum održi na Filozofskom fakultetu u Tuzli, ali udruženje nikada nije dobilo bilo kakav odgovor od dekana o tome da li je moguće ili nije održavanje takvog jednog skupa pod krovom te institucije.

Uvodničar prof.dr Dubravko Lovrenović pričao je o iskustvima sa Univerziteta u Sarajevu, gdje je Bolonjski proces otvoren 2004. godine.

"Dakle, dijete koje je rođeno 2004. godine danas ima 10 godina i ide u četvrti razred osnovne škole. Da li smo mi za to vrijeme bliži integraciji ili centralizaciji? Moje iskustvo govori kako je riječ o gruboj i rigidnoj centralizaciji, a da je integracija samo jedna vrsta paravana. Drugim riječima rečeno da kod odgovornih postoji minimum ljudskog poštenja oni bi danas morali reći kako je Bolonja mrtva i da faktički trebamo krenuti on nule", kazao je Lovrenović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Profesor Lovrenović kaže kako aktuelno stanje na Univerzitetima BiH, u duhovnom smislu, odgovara pejzažu Hirošime, jer rektore bira politika, protiv rektora se podnose inspekcijske i krivične prijave...

"Očito je da u tom smislu ne možemo govoriti o društvenoj perspektivi i o budućnosti univerziteta. Univerzitet je postao mjesto za savršenu neodgovornost. Možete dolaziti ili ne dolaziti na posao, a osim toga univerziteti su postali sigurno sklonište za propale političare", kaže on.

Predsjednik Udruženja za razvoj akademskih sloboda dr. Samir Arnautović ističe kako je generalno stanje u bh.društvo generirano sa univerziteta.

"Politika izravno učestvuje u izboru rektora, pa čak i profesora, Svi mi snosnim posljedice, a naši studenti i profesori ne mogu imati kvalitetnu evropsku edukaciju jer niko nije prošao u projektu Erasmus plus", kaže profesor Arnautović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Profesor s Filozofskog fakulteta u Tuzli dr. Enes Osmančević ističe kako stranke na univerzitetima promoviraju prosječnost i ispodprosječnost, te da je na sceni srednjoškolizacija univerziteta.

"Naučno-istraživački rad je zamro, a univerziteti su postali rezervni položaji neuspješnih i propalih političara. Kod nas se Bolonjski proces krivo interpretira, a univerziteti su u biti letargične i konzervativne zajednice. Univerziteti su centralizovani, a ja bih rekao kako su i zatočeni", kazao je dr. Enes Osmančević.

U vezi sa ovom problematikom govorila je i dr. Rejhana Dervišević, a u diskusiju se uključivao i aktuelni reoktor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović koji je, kako se stekao dojam, davao demagoške odgovore na konkretno postavljena pitanja.