BiH
0

Lokalitet Babina Luka proglasiti nacionalnim spomenikom BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Lokalitet Stara kuća, iznad naselja Babina Luka na području Tuzlanskog kantona, gdje se nalazi staro mezarje na kojem je pronađen neobičan nišan, trebalo bi da bude predložen za nacionalni spomenik BiH.

Istraživanje starog mezarja na spomenutom lokalitetu proveo je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK-a u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvima.

Prilikom čišćenja mezarja istraživači su uočili nišan na kojem je reljefno urađen simbol šake, te su odlučili da istraže njegovo porijeklo.

"Po predanju stanovništva koje tu živi, to je mezar neke babe po kojoj je naselje i dobilo naziv Babina Luka. Ovo naselje se spominje u dokumentima u 16. stoljeću, a ako to predanje i dokumente uvežemo, taj mezar je nastao krajem 15. odnosno početkom 16. stoljeća", objašnjava u razgovoru za Fenu stručni saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK-a Rusmir Đedović.

Ističe da oblik nišana, njegova veličina i položaj na najdominantnijem mjestu u mezarju, kao i simbol otvorene šake koji je reljefno urađen, ukazuje da je taj nišan iz najstarijeg osmanskog perioda.

"Ta šaka simbolizuje da je to prelazni oblik kada se iz srednjovjekovnih stećaka prešlo u osmanske nišane, a koji traju sve do danas", potcrtava Đedović.

Kaže da je ovo staro mezarje bilo zaboravljeno i zaraslo u šumi te da ga nikad nijedan stručnjak nije obišao, niti zaveo u neki naučni rad.

"Ukoliko Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH utvrdi da to mezarje i babin nišan vrijedi, mi ćemo uputiti aplikaciju da se lokalitet Babina Luka proglasi nacionalnim spomenikom BiH", rekao je Đedović.

Govoreći, pak, o stećcima na području Tuzlanskog kantona, ističe da ih ima nekoliko stotina, a da samo na području općine Živinice ima oko 80, a u Kladnju oko 100.

"Svake godine mi sa saradnicima u nekoj od trinaest općina Kantona otkrijemo neki lokalitet s pet-šest stećaka, ili neku nekropolu stećaka koji je do tada bio nepoznat i struci i nauci", kaže Đedović.

Izražava zadovoljstvo što Tuzlanski kanton ima bezbroj stećaka, jer oni predstavljaju veliko bogatstvo te naglašava da će Zavod nastaviti raditi na praćenju, istraživanju, zaštiti, obnavljanju i prezentaciji svih dobara na području Tuzlanskog kantona.