Zločini u Prijedoru
60

Logor Trnopolje je otvoren prije 31 godinu, a žrtve torture ni danas ne mogu dobiti taj status u RS-u

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nekoliko udruženja iz Bosne i Hercegovine će danas od 11:00 sati na lokaciji bivšeg logora Trnopolje kod Prijedora obilježiti 31. godišnjicu od formiranja tog koncentracionog logora u kojem je stradao veliki broj Bošnjaka i Hrvata.
Obilježavanje godišnjice su najavili iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženja logoraša "Prijedor '92." i Udruženja logoraša Kozarac.

Kroz logor, koji se smatra jednim od najzloglasnijih i najmasovnijih u ovoj regiji, prošlo je više od 23.000 logoraša, a govori se o najmanje 20 ubijenih, odnosno najviše do 500 žrtava što je bio uvod u strašne zločine koji su počinjeni na području Prijedora.

Foto: ICTY
Foto: ICTY

Fotografije iz logora Trnopolje obišle su cijeli svijet kao i svjedočanstva preživjelih koji i danas dan pričaju o zlostavljanjima i odvoženju zarobljenika na nepoznate lokacije gdje su ubijani. Fikretu Abdiću, bivšem logorašu sa fotografije koja je obišla svijet "Logoraš sa žice", RS je prošle godine odbila zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture.

Međutim, svjedočanstva preživjelih govore da oni definitivno jesu žrtve ratne torture bez obzira na to kako ih entitetska vlast prepoznavala. Bivši logoraši svjedoče o fizičkom zlostavljanju, izgladnjivanju, silovanju i ubijanju onih koji su se nalazili unutar žičane ograde.

Foto: ICTY
Foto: ICTY

Preživjeli kažu kako je logor u isto vrijeme bio i mjesto patnje, ali i sigurnosti s obzirom na to šta se sve događalo u Prijedoru u tom periodu. Nesrpski stanovnici su smatrali da bi iz logora mogli lakše doći do slobodne teritorije i spasiti se pa su i sami odlazili do logora.

U Prijedoru, kao i logorima, još ne postoji spomen-obilježje kojim bi se odala počast hiljadama ubijenih ljudi. Prošle godine, na 30. godišnjicu od otvaranja, dogovoren je početak rekonstrukcije manjeg dijela logora s ciljem izgradnje spomen sobe.